zywieniesportowcow.pl

Babeczki waniliowe – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na waniliowe babeczki z naszego przepisu! Delikatny aromat wanilii i puszyste ciasto zabiorą Cię w krainę słodkiego uniesienia. Poznaj nasz prosty przepis na muffinki z nutą wanilii!

Babeczki waniliowe – przepis

Masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na waniliowe babeczki z naszego przepisu! Delikatny aromat wanilii i puszyste ciasto zabiorą Cię w krainę słodkiego uniesienia. Poznaj nasz prosty przepis na muffinki z nutą wanilii!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 230 g
cukier drobny - 170 g
masło - 170 g
mleko 3,2% - 140 ml
cukier puder - 60 g
jajko - 3 szt.
wanilia - 4 laski
proszek do pieczenia - 5 g
sól - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM:
Do miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie utrzyj je na gładką masę.
2.DODAJEMY MASŁO:
Do masy jajecznej powoli dodawaj masło, cały czas miksując.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SUCHYCH:
Laski wanilii przetnij na pół, a następnie wyciągnij z nich wszystkie ziarenka i dodaj do masy. Dodaj także proszek do pieczenia oraz cukier i ponownie zmiksuj.
4.DODAJEMY MLEKO:
Do miksującej się masy powoli dodawaj mleko. Miksuj, aż masa będzie gładka i jednolita.
5.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK:
Każdą foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, a następnie przełóż do nich ciasto. Papilotki powinny zostać napełnione tak do ¾ ich wysokości, by uniknąć rozlania ciasta i nadmiernego wyrośnięcia.
6.PIECZEMY BABECZKI WANILIOWE:
Włóż formę do piekarnika i upiecz. Czas pieczenia nie powinien trwać dłużej niż 25 minut.
7.STUDZIMY I DEKORUJEMY BABECZKI:
Gdy babeczki się upieką, uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i pozwól im wstępnie wystygnąć. Po ok. 15 minutach wyciągnij babeczki z pieca i ozdób je przesianym przez sitko cukrem pudrem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane babeczki możesz także nadziać, oblać lukrem lub kremem — wybór należy do Ciebie!
Babeczki waniliowe – przepis

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie utrzyj je na gładką masę.

2

DODAJEMY MASŁO

Do masy jajecznej powoli dodawaj masło, cały czas miksując.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SUCHYCH

Laski wanilii przetnij na pół, a następnie wyciągnij z nich wszystkie ziarenka i dodaj do masy. Dodaj także proszek do pieczenia oraz cukier i ponownie zmiksuj.

4

DODAJEMY MLEKO

Do miksującej się masy powoli dodawaj mleko. Miksuj, aż masa będzie gładka i jednolita.

5

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK

Każdą foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, a następnie przełóż do nich ciasto. Papilotki powinny zostać napełnione tak do ¾ ich wysokości, by uniknąć rozlania ciasta i nadmiernego wyrośnięcia.

6

PIECZEMY BABECZKI WANILIOWE

Włóż formę do piekarnika i upiecz. Czas pieczenia nie powinien trwać dłużej niż 25 minut.

7

STUDZIMY I DEKORUJEMY BABECZKI

Gdy babeczki się upieką, uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i pozwól im wstępnie wystygnąć. Po ok. 15 minutach wyciągnij babeczki z pieca i ozdób je przesianym przez sitko cukrem pudrem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane babeczki możesz także nadziać, oblać lukrem lub kremem — wybór należy do Ciebie!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3306,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

551,1 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

68 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Babeczki waniliowe – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl