Sernik z brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
265 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła, aż powstanie kruszonka.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Do kruszonki dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto dłońmi, a potem zwijamy je w kulę.
DZIELIMY CIASTO
Dzielimy ciasto na dwie części i owijamy je folią — jedną kulkę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
MIESZAMY BAZĘ
W drugiej misce miksujemy ze sobą twaróg, cukier, aromat oraz jajka.
DODAJEMY BUDYŃ
Do gładkiej, twarogowej masy dodajemy budynie i znowu miksujemy, by pozbyć się wszystkich grudek.
KROIMY BRZOSKWINIE
Odcedzamy brzoskwinie z syropu, a następnie kroimy je na ćwiartki, a potem jeszcze w plasterki lub dużą kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ
Myjemy miskę po cieście i osuszamy ją, a potem ubijamy w niej na sztywno białka. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać powoli cukier i dalej ubijamy, aż piana zrobi się błyszcząca.
SKŁADAMY SERNIK
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód formy, dociskając do dna formy. Następnie wykładamy na ciasto masę serową, potem brzoskwinie, a na końcu ubite białka. Wyciągamy także ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Kruszonka powinna pokryć całą powierzchnię sernika.
PIECZEMY SERNIK
Wsuwamy blachę do pieca i pieczemy przez 45-50 minut, aż sernik ładnie się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy sernik do delikatnego przestygnięcia w piekarniku przez 30 minut, a potem uchylamy drzwiczki na 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sernik do całkowitego wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
W umytej i suchej misce łączymy ze sobą cukier puder oraz ciepłą wodę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowanym lukrem ozdabiamy sernik. Możemy także dodatkowo udekorować go listkami mięty lub melisy. Sernik jest gotowy, gdy całkiem przestygnie, a lukier stwardnieje (najlepiej wsadzić go na 15 minut do lodówki, gdy będzie już w temperaturze pokojowej).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9326,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1332,4 kcal
Tłuszcz
51,1 g
Węglowodany
188,4 g
Błonnik
1,5 g
Białko
34,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!