zywieniesportowcow.pl

Pieczarki w panierce • przepis • składniki • przygotowanie

Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Pieczarki w panierce

Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarka - 15 szt.
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 150 g
mąka pszenna - 50 g
sól - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta
masło - 3 łyżki
olej - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI:
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy zdrewniałe kawałki nóżki.
2.WKŁADAMY PIECZARKI DO MĄKI:
Osuszone pieczarki obtaczamy w mące, tak aby ściśle do nich przylegała.
3.PRZYGOTOWUJEMY JAJKO Z PRZYPRAWAMI:
Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy do nich przyprawy. Wszystko mieszamy.
4.MOCZYMY GRZYBY W JAJKU:
Wkładamy każdą pieczarkę do jajka i moczymy, tak aby jajko dotarło w każdą część grzyba.
5.PANIERUJEMY PIECZARKI:
Na talerz wsypujemy bułkę tartą i panierujemy w niej pieczarki. Panierka powinna dobrze przylegać do powierzchni grzybów - nie może być żadnych prześwitów.
6.SMAŻYMY PIECZARKI:
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wkładamy kilka pieczarek na patelnię i smażymy z każdej strony, aż zrobią się złote. Potem czynność powtarzamy z resztą pieczarek.
7.ODSĄCZAMY PIECZARKI Z NADMIARU TŁUSZCZU:
Układamy pieczarki na ręczniku papierowym i odsączamy z tłuszczu, a potem przekładamy do miseczki lub prosto na talerze.
Pieczarki w panierce

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI

Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy zdrewniałe kawałki nóżki.

2

WKŁADAMY PIECZARKI DO MĄKI

Osuszone pieczarki obtaczamy w mące, tak aby ściśle do nich przylegała.

3

PRZYGOTOWUJEMY JAJKO Z PRZYPRAWAMI

Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy do nich przyprawy. Wszystko mieszamy.

4

MOCZYMY GRZYBY W JAJKU

Wkładamy każdą pieczarkę do jajka i moczymy, tak aby jajko dotarło w każdą część grzyba.

5

PANIERUJEMY PIECZARKI

Na talerz wsypujemy bułkę tartą i panierujemy w niej pieczarki. Panierka powinna dobrze przylegać do powierzchni grzybów - nie może być żadnych prześwitów.

6

SMAŻYMY PIECZARKI

Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wkładamy kilka pieczarek na patelnię i smażymy z każdej strony, aż zrobią się złote. Potem czynność powtarzamy z resztą pieczarek.

7

ODSĄCZAMY PIECZARKI Z NADMIARU TŁUSZCZU

Układamy pieczarki na ręczniku papierowym i odsączamy z tłuszczu, a potem przekładamy do miseczki lub prosto na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2040,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

510,2 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

39,9 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy

Pieczarki w panierce - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl