zywieniesportowcow.pl

Grillowane kebabczety wołowe • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.

Grillowane kebabczety wołowe

Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
jajko - 1 szt.
olej - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 łyżeczka
mięso mielone wołowe - 500 g
curry - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
miód - 0,5 łyżki
sok z pomarańczy - 125 ml
limonka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WAŻNE!:
PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW: moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.
2.PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
dipu dokładnie mieszamy: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/2 łyżki płynnego miodu, szczyptę cynamonu, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki i szczyptę curry.
3.KROIMY I SIEKAMY:
po kolei: dymki - cebulkę i szczypiorek, czosnek, papryczkę chili, kolendrę, dodajemy sos sojowy, przyprawy i wbijamy jajko do mięsa mielonego i dobrze wyrabiamy.
4.FORMUJEMY Z MASY:
podłużne kotleciki i nabijamy je delikatnie na szpikulce.
5.WKŁADAMY NA 15:
minut do lodówki.
6.POSMAROWANE OLEJEM KEBABCZETY:
grillujemy ok.
7.10-12 MINUT,:
obracając.
8.JAK PODAWAĆ SERWUJEMY:
z zieloną sałatą i orientalnym dipem pomarańczowym.
Grillowane kebabczety wołowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WAŻNE!

PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW: moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.

2

PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI

dipu dokładnie mieszamy: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/2 łyżki płynnego miodu, szczyptę cynamonu, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki i szczyptę curry.

3

KROIMY I SIEKAMY

po kolei: dymki - cebulkę i szczypiorek, czosnek, papryczkę chili, kolendrę, dodajemy sos sojowy, przyprawy i wbijamy jajko do mięsa mielonego i dobrze wyrabiamy.

4

FORMUJEMY Z MASY

podłużne kotleciki i nabijamy je delikatnie na szpikulce.

5

WKŁADAMY NA 15

minut do lodówki.

6

POSMAROWANE OLEJEM KEBABCZETY

grillujemy ok.

7

10-12 MINUT,

obracając.

8

JAK PODAWAĆ SERWUJEMY

z zieloną sałatą i orientalnym dipem pomarańczowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1268 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

9,5 g

🥬

Błonnik

27,7 g

💪

Białko

27,7 g

Podobne przepisy

Grillowane kebabczety wołowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl