Wegańska musaka • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA NA SPÓD I WARSTWY MUSAKI
Ziemniaki, cukinię i bakłażany w skórkach kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obficie skrapiamy oliwą z oliwek, którą następnie wcieramy w warzywa.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ FARSZU
Tofu mocno odsączamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie i pieczarki mielimy kolejno w naczyniu blendera tak, by uzyskać niezbyt drobną strukturę, i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na oliwie, na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Doprawiamy wędzoną papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI BESZAMEL
Oliwę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Całość zalewamy napojem sojowym i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
UKŁADAMY WARSTWY MUSAKI
Połowę podpieczonych warzyw (cukinii, bakłażanów i ziemniaków) układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warstwę warzyw wykładamy farsz i układamy na nim drugą część podpieczonych warzyw.
PIECZEMY I PODAJEMY MUSAKĘ
Musakę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję grilla, by zarumienić beszamel.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5872,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
734,1 kcal
Tłuszcz
39,9 g
Węglowodany
66,7 g
Błonnik
35,6 g
Białko
35,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dacquoise kakaowo-orzechowe
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Pieczone szparagi à la caprese
Szukasz przepisu na błyskawiczny, wiosenny obiad? Już nie musisz! Te pieczone szparagi, podane z pomidorkami, mozzarellą mini i świeżą bazylią to danie idealne.