Placki z kaszy gryczanej i cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY CUKINIĘ NA TARCE
Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.
SMAŻYMY PLACKI
Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1394,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
348,6 kcal
Tłuszcz
15,7 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
11,6 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!

Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Sernik to klasyczny deser, który urzeka swoją delikatnością i niezwykle kremową konsystencją. Nasz przepis na bardzo puszysty sernik to prawdziwa gratka dla miłośników wypieków, którzy cenią sobie lekkość i subtelny smak. Sprawdźcie jak zrobić ten sernik!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.