zywieniesportowcow.pl

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami

Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
brokuł - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
imbir świeży - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki
sól - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 2 łyżki
tofu - 180 g
ocet ryżowy - 2 łyżeczki
ząbek czosnku - 3 szt.
sezam biały - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.POZBYWAMY SIĘ GORYCZY Z BAKŁAŻANA:
Bakłażana kroimy w kostkę. Następnie wykorzystujemy jeden z dwóch sposobów.
2.ODSĄCZAMY TOFU:
Tofu umieszczamy między papierowymi ręcznikami. Dociskamy ciężkim naczyniem i odkładamy na 10 minut. Odciśnięte tofu kroimy w dużą kostkę.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS TERIYAKI:
W misce łączymy ze sobą sos sojowy, syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Intensywnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
4.PRZYGOTOWUJEMY SZASZŁYKI:
Tofu marynujemy w połowie przygotowanego sosu. Brokuł dzielimy na różyczki, które skrapiamy olejem słonecznikowym.
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POZBYWAMY SIĘ GORYCZY Z BAKŁAŻANA

Bakłażana kroimy w kostkę. Następnie wykorzystujemy jeden z dwóch sposobów.

2

ODSĄCZAMY TOFU

Tofu umieszczamy między papierowymi ręcznikami. Dociskamy ciężkim naczyniem i odkładamy na 10 minut. Odciśnięte tofu kroimy w dużą kostkę.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS TERIYAKI

W misce łączymy ze sobą sos sojowy, syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Intensywnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

4

PRZYGOTOWUJEMY SZASZŁYKI

Tofu marynujemy w połowie przygotowanego sosu. Brokuł dzielimy na różyczki, które skrapiamy olejem słonecznikowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1204 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

301 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

38,8 g

🥬

Błonnik

12,3 g

💪

Białko

12,3 g

Podobne przepisy

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl