zywieniesportowcow.pl

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem • przepis • składniki • przygotowanie

Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 1 l
cebula - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 2 szt.
groszek, mrożony - 2 łyżki
jarmuż - 100 g
kasza gryczana - 300 g
masło - 1 łyżka
rukola - 20 g
seler naciowy - 100 g
śmietana 12% - 2 łyżki
parmezan tarty - 1 łyżka
wino białe - 125 ml
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY KASZĘ:
Rozgrzewamy patelnię. Wsypujemy kaszę gryczaną i prażymy przez 4 minuty.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Odstawiamy. Podprażoną kaszę przesypujemy do miseczki i także odstawiamy.
3.SZKLIMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oliwy (można dodać także 1 łyżkę masła). Wyciskamy 2 ząbki czosnku, siekamy cebulę i podsmażamy je na patelni. W rondlu podgrzewamy bulion.
4.PODLEWAMY KASZĘ WINEM I BULIONEM:
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy podprażoną kaszę i całość mieszamy. Podlewamy białym winem i czekamy, aż ziarna wchłoną cały płyn. Po tym czasie stopniowo dolewamy bulion – kolejną chochlę wlewamy w momencie, kiedy poprzednia porcja całkowicie wyparuje.
5.SMAŻYMY KURCZAKA:
Na drugą, mocno rozgrzaną patelnię wkładamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy przez 5-6 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru.
6.DODAJEMY WARZYWA I ŚMIETANĘ:
Kiedy kasza będzie miała kremową konsystencję, dodajemy do niej startą skórkę z cytryny, posiekany seler naciowy, jarmuż, zielony groszek, śmietanę oraz świeżo starty parmezan. Całość mieszamy. Dodajemy usmażonego kurczaka. Ponownie mieszamy.
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY KASZĘ

Rozgrzewamy patelnię. Wsypujemy kaszę gryczaną i prażymy przez 4 minuty.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Odstawiamy. Podprażoną kaszę przesypujemy do miseczki i także odstawiamy.

3

SZKLIMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oliwy (można dodać także 1 łyżkę masła). Wyciskamy 2 ząbki czosnku, siekamy cebulę i podsmażamy je na patelni. W rondlu podgrzewamy bulion.

4

PODLEWAMY KASZĘ WINEM I BULIONEM

Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy podprażoną kaszę i całość mieszamy. Podlewamy białym winem i czekamy, aż ziarna wchłoną cały płyn. Po tym czasie stopniowo dolewamy bulion – kolejną chochlę wlewamy w momencie, kiedy poprzednia porcja całkowicie wyparuje.

5

SMAŻYMY KURCZAKA

Na drugą, mocno rozgrzaną patelnię wkładamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy przez 5-6 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru.

6

DODAJEMY WARZYWA I ŚMIETANĘ

Kiedy kasza będzie miała kremową konsystencję, dodajemy do niej startą skórkę z cytryny, posiekany seler naciowy, jarmuż, zielony groszek, śmietanę oraz świeżo starty parmezan. Całość mieszamy. Dodajemy usmażonego kurczaka. Ponownie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2502,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

625,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

63,9 g

🥬

Błonnik

38,8 g

💪

Białko

38,8 g

Podobne przepisy

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl