zywieniesportowcow.pl

Minibezy wielkanocne z kremem mango • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!

Minibezy wielkanocne z kremem mango

Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

białko jaja kurzego - 4 szt.
cukier drobny - 160 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
ser mascarpone - 500 g
przecier z mango - 100 g
śmietana 36% - 100 ml
cukier puder - 3 łyżki
dekoracje cukrowe -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BEZY:
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Gdy piana zacznie rosnąć, dodajemy cukier partiami (po jednej czubatej łyżce co 60 sekund). Ubijamy przez kilka minut, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę.
2.FORMUJEMY I PIECZEMY BEZY:
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 8 cm (powinno ich wyjść 10-12). Bezy przekładamy do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C. Suszymy je przez ok. 2 godziny, zaglądając od czasu do czasu. W razie gdyby bezy się rumieniły, zmniejszamy temp. o 10°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Mascarpone, śmietankę, przecier z mango oraz cukier puder miksujemy na gładki, jednolity krem.
4.SKŁADAMY BEZY:
Przestudzone bezy napełniamy przygotowanym kremem i ozdabiamy dekoracjami cukrowymi według uznania. Bezy podajemy po kilku godzinach, gdy stwardnieją, a krem stężeje.
Minibezy wielkanocne z kremem mango

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BEZY

Białka jaj oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Gdy piana zacznie rosnąć, dodajemy cukier partiami (po jednej czubatej łyżce co 60 sekund). Ubijamy przez kilka minut, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę.

2

FORMUJEMY I PIECZEMY BEZY

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 8 cm (powinno ich wyjść 10-12). Bezy przekładamy do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C. Suszymy je przez ok. 2 godziny, zaglądając od czasu do czasu. W razie gdyby bezy się rumieniły, zmniejszamy temp. o 10°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mascarpone, śmietankę, przecier z mango oraz cukier puder miksujemy na gładki, jednolity krem.

4

SKŁADAMY BEZY

Przestudzone bezy napełniamy przygotowanym kremem i ozdabiamy dekoracjami cukrowymi według uznania. Bezy podajemy po kilku godzinach, gdy stwardnieją, a krem stężeje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2799,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Minibezy wielkanocne z kremem mango - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl