Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską • przepis • składniki • przygotowanie
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY TARTALETEK
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy. Następnie łączymy je z masłem i nakładamy do foremek do tartaletek. Masę ciasteczkową dokładnie dociskamy do dna i boków foremek. Gotowe korpusy chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
GOTUJEMY KISIEL
Do rondelka dodajemy połowę malin, cukier i cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dolewamy ją do pozostałych składników. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty kisiel. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy pozostałe maliny i delikatnie mieszamy je z kisielem. Kisiel odstawiamy, by lekko ostygnął.
CHŁODZIMY TARTALETKI Z KISIELEM
Lekko przestudzony kisiel przekładamy na kakaowe spody i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowane tartaletki ponownie chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY DO BEZY
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do temperatury 116-118°C.
UBIJAMY BEZĘ WŁOSKĄ
Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach i cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowy. Po wlaniu syropu bezę dalej ubijamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
DEKORUJEMY TARTALETKI
Tartaletki delikatnie wyjmujemy z foremek. Gotową bezę włoską przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją tak, aby przykryć cały kisiel malinowy. Tak przygotowane tartaletki opiekamy palnikiem i dekorujemy malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3358,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
839,5 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
108,8 g
Błonnik
5,7 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa warzywna z kurczakiem i makaronem orzo
Czas na wypełnioną po brzegi warzywami pyszną zupę z makaronem orzo! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować z pomocą termorobota MC Smart! Ciesz się doskonałym połączeniem smaków marchewki, selera, pietruszki, pora i cebuli. Nie ma na co czekać – gotuj zupę!

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.