zywieniesportowcow.pl

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM • przepis • składniki • przygotowanie

Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM

Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

limonka - 1 szt.
ser mascarpone - 250 g
jogurt naturalny - 2 łyżki
cukier puder - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 10 g
kakao - 20 g
jajko - 4 szt.
mąka pszenna typ 450 - 40 g
cukier - 70 g
kiwi - 10 g
truskawka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT:
Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Mąkę, kakao i mączkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i wsypujemy do ubitych jaj. Bardzo delikatnie łączymy.
2.PIECZEMY ROLADĘ:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie masę. Pieczemy w temperaturze 185° C przez 10 minut. Nie przesuszamy zbytnio rolady w piekarniku. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM LIMONKOWY:
Biszkopt wyrównujemy i odcinamy przesuszone końcówki. Biszkopt przecinamy na pół. Do serka mascarpone dodajemy jogurt naturalny i cukier puder. Mieszamy. Na końcu dodajemy sok i skórkę otartą z 1 limonki. Wszystkie składniki razem mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY MINIROLADKI:
Krem nakładamy na biszkopt, rozsmarowujemy, zwijamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka chwil. Czynność powtarzamy z drugą połową biszkoptu. Roladki kroimy na mniejsze części. Dekorujemy kiwi i truskawkami nabitymi na wykałaczki.
MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT

Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Mąkę, kakao i mączkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i wsypujemy do ubitych jaj. Bardzo delikatnie łączymy.

2

PIECZEMY ROLADĘ

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie masę. Pieczemy w temperaturze 185° C przez 10 minut. Nie przesuszamy zbytnio rolady w piekarniku. Odstawiamy do ostygnięcia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM LIMONKOWY

Biszkopt wyrównujemy i odcinamy przesuszone końcówki. Biszkopt przecinamy na pół. Do serka mascarpone dodajemy jogurt naturalny i cukier puder. Mieszamy. Na końcu dodajemy sok i skórkę otartą z 1 limonki. Wszystkie składniki razem mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY MINIROLADKI

Krem nakładamy na biszkopt, rozsmarowujemy, zwijamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka chwil. Czynność powtarzamy z drugą połową biszkoptu. Roladki kroimy na mniejsze części. Dekorujemy kiwi i truskawkami nabitymi na wykałaczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1841,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

460,4 kcal

🥑

Tłuszcz

27,5 g

🌾

Węglowodany

41 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl