zywieniesportowcow.pl

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami

Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
masło - 60 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
mąka pszenna - 100 g
sezamki - 81 g
jogurt grecki - 800 g
miód - 100 g
woda - 40 ml
żelatyna - 12 g
śmietana 30% - 200 g
orzech włoski - 130 g
orzech pekan - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ORZECHOWO-SEZAMKOWY:
Orzechy i sezamki mielemy. Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając miód. Dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając. Dosypujemy zmiksowane orzechy z sezamkami oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
2.PRAŻYMY ORZECHY:
Orzechy włoskie i orzechy pekan wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Prażymy w piekarniku w temperaturze 160°C około 10-12 minut. Orzechy studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JOGURTOWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dolewamy miód i chwilę podgrzewamy razem.
4.ZDOBIMY CIASTO ORZECHAMI:
Zestalone ciasto wyjmujemy z lodówki. Uprażone orzechy siekamy. Wierzch ciasta polewamy delikatnie miodem, a następnie posypujemy orzechami i raz jeszcze polewamy miodem.
Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ORZECHOWO-SEZAMKOWY

Orzechy i sezamki mielemy. Miód podgrzewamy do temperatury około 60°C. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając miód. Dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając. Dosypujemy zmiksowane orzechy z sezamkami oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.

2

PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy włoskie i orzechy pekan wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Prażymy w piekarniku w temperaturze 160°C około 10-12 minut. Orzechy studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JOGURTOWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dolewamy miód i chwilę podgrzewamy razem.

4

ZDOBIMY CIASTO ORZECHAMI

Zestalone ciasto wyjmujemy z lodówki. Uprażone orzechy siekamy. Wierzch ciasta polewamy delikatnie miodem, a następnie posypujemy orzechami i raz jeszcze polewamy miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5504 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

275,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,5 g

🌾

Węglowodany

16,8 g

🥬

Błonnik

9,4 g

💪

Białko

9,4 g

Podobne przepisy

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl