zywieniesportowcow.pl

Lasagne z bakłażanem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Lasagne z bakłażanem i cukinią

Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cukinia - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
mięso mielone wieprzowe - 500 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 70 g
mleko - 300 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
3.GRILLUJEMY PLASTRY CUKINII I BAKŁAŻANA:
Cukinie i bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy na bok.
4.UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE:
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami grillowanego bakłażana (w jednej warstwie), wylewamy część beszamelu, rozkładamy farsz mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-210°C.
Lasagne z bakłażanem i cukinią

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

3

GRILLUJEMY PLASTRY CUKINII I BAKŁAŻANA

Cukinie i bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy na bok.

4

UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami grillowanego bakłażana (w jednej warstwie), wylewamy część beszamelu, rozkładamy farsz mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-210°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2262,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

565,6 kcal

🥑

Tłuszcz

38,3 g

🌾

Węglowodany

27,9 g

🥬

Błonnik

31,1 g

💪

Białko

31,1 g

Podobne przepisy

Lasagne z bakłażanem i cukinią - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl