zywieniesportowcow.pl

Wegański falafel burger z portobello • przepis • składniki • przygotowanie

Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!

Wegański falafel burger z portobello

Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
musztarda - 2 łyżeczki
rukola - 20 g
Falafel - 55 g
majonez wegański - 4 łyżki
ocet balsamiczny - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
rozmaryn świeży - 8 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarki portobello - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ I BUŁKI GRZYBOWE:
Ocet balsamiczny i oliwę przelewamy do miski. Dodajemy sok z ½ cytryny, szczyptę soli i posiekany czosnek. Wszystko mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Pomidor i obraną cebulę kroimy w talarki.
3.SKŁADAMY BURGERA:
Na 2 kapelusze wykładamy kolejno rukolę i falafele, po 2 łyżki wegańskiego majonezu i po 1 łyżeczce musztardy. Układamy plaster pomidora, plaster cebuli, posypujemy szczyptą soli i dajemy pokrojone awokado. Składniki przykrywamy kolejnym kapeluszem. Lekko dociskamy. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów. Wierzch posypujemy rozmarynem lub układamy na nim całą gałązkę.
Wegański falafel burger z portobello

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ I BUŁKI GRZYBOWE

Ocet balsamiczny i oliwę przelewamy do miski. Dodajemy sok z ½ cytryny, szczyptę soli i posiekany czosnek. Wszystko mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Pomidor i obraną cebulę kroimy w talarki.

3

SKŁADAMY BURGERA

Na 2 kapelusze wykładamy kolejno rukolę i falafele, po 2 łyżki wegańskiego majonezu i po 1 łyżeczce musztardy. Układamy plaster pomidora, plaster cebuli, posypujemy szczyptą soli i dajemy pokrojone awokado. Składniki przykrywamy kolejnym kapeluszem. Lekko dociskamy. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów. Wierzch posypujemy rozmarynem lub układamy na nim całą gałązkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1234,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

617,1 kcal

🥑

Tłuszcz

44,9 g

🌾

Węglowodany

49,8 g

🥬

Błonnik

15 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy

Wegański falafel burger z portobello - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl