zywieniesportowcow.pl

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie • przepis • składniki • przygotowanie

Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie

Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
grzyby suszone - 10 g
kasza gryczana - 180 g
masło klarowane - 3 łyżki
natka pietruszki - 5 g
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
wino białe - 125 ml
woda - 250 ml
nasiona chia - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 115 ml
orzech nerkowca - 30 g
ząbek czosnku - 2 szt.
makaron ryżowy - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY GRZYBY:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i drobno je kroimy.
2.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę przepłukujemy na sicie, podprażamy w garnku i zalewamy szklanką wody oraz wodą z moczenia grzybów. Dodajemy nasiona chia, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Kaszę przekładamy do większej miski.
3.PODSMAŻAMY TYMIANEK:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy 2 gałązki tymianku i podsmażamy go ok. 5 minut. Cebule i czosnek szatkujemy. Wyjmujemy tymianek, dodajemy połowę cebuli i czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Całość mieszamy, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszone orzechy.
4.FORMUJEMY PULPETY:
Łyżką nabieramy kaszę i formujemy z niej niewielkie pulpety. W szerszym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy gałązkę tymianku, pozostałą część poszatkowanej cebuli i czosnku, sól, pieprz i podsmażamy, aż wszystko się delikatnie zeszkli. Dodajemy wino, po chwili mleczko kokosowe i zagotowujemy. Pulpeciki podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym. Wrzucamy do przygotowanego sosu.
Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY GRZYBY

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i drobno je kroimy.

2

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę przepłukujemy na sicie, podprażamy w garnku i zalewamy szklanką wody oraz wodą z moczenia grzybów. Dodajemy nasiona chia, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Kaszę przekładamy do większej miski.

3

PODSMAŻAMY TYMIANEK

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy 2 gałązki tymianku i podsmażamy go ok. 5 minut. Cebule i czosnek szatkujemy. Wyjmujemy tymianek, dodajemy połowę cebuli i czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Całość mieszamy, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszone orzechy.

4

FORMUJEMY PULPETY

Łyżką nabieramy kaszę i formujemy z niej niewielkie pulpety. W szerszym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy gałązkę tymianku, pozostałą część poszatkowanej cebuli i czosnku, sól, pieprz i podsmażamy, aż wszystko się delikatnie zeszkli. Dodajemy wino, po chwili mleczko kokosowe i zagotowujemy. Pulpeciki podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym. Wrzucamy do przygotowanego sosu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2545,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

636,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,2 g

🌾

Węglowodany

98,6 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl