Kurczak teriyaki z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sojowy i syrop daktylowy łączymy ze sobą w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany obrany imbir. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy skórkę i sok z limonki.
KROIMY I PRZYPRAWIAMY KURCZAKA
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy. Odstawiamy.
KROIMY WARZYWA
Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół. Kroimy w kostkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI DANIA
Kurczaka smażymy krótko (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy na talerz.
DODAJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Całość zalewamy sosem i chwilę podsmażamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Dodajemy imbir, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
856,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
428,1 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
41,4 g
Błonnik
26,4 g
Białko
26,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizzerinki portobello
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu? Podejdź do kotletów w nowy sposób i wykorzystaj w nich kaszę bulgur oraz cytrynę, które nadadzą im wyjątkowy smak!

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Wysokobiałkowe bułki z serkiem wiejskim
Przepyszne domowe bułki, które dzięki dodatkowi serka wiejskiego zawierają dodatkową porcję białka. Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakują!