Kruche ciasto ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW
Do dużej miski dodaj mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie z niego kruszonka o grudkowatej konsystencji.
DODAJEMY JAJKA I ZIMNĄ WODĘ
Do masy dodaj jaja i zimną wodę, a następnie wymieszaj. Masa powinna stać się klejąca.
FORMUJEMY CIASTO
Na blat wysyp mąkę, a potem połóż na nim ciasto i uformuj z niego dysk. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Śliwki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich pestkę.
MIESZAMY ŚLIWKI Z CUKREM
W misce wymieszaj śliwki wraz z cukrem i pozostaw na 15 minut, aby cukier się rozpuścił.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z lodówki, a potem rozwałkuj je na placek o średnicy 30 cm i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE
Ułóż śliwki na środku ciasta, pozostawiając wolne krawędzie na brzegach.
SKŁADAMY BRZEGI
Delikatnie zawiń brzegi do środka, tworząc ozdobną „obręcz” wokół śliwek.
PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wsadź do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru.
DAJEMY CIASTU ODPOCZĄĆ
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z pieca i daj mu odpocząć przez 15 minut, a dopiero potem przejdź do jego krojenia i serwowania gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2746,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,7 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
39,8 g
Błonnik
0,7 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie „Wellness”
Owocowo-warzywny, bardzo orzeźwiający i tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy. Przygotuj koktajl „Wellness” wg przepisu Kingi: niech w szklance zagości porcja słońca!

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.