zywieniesportowcow.pl

Barszcz czerwony z uszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Barszcz czerwony z uszkami

Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 10 g
mąka pszenna - 300 g
mleko - 100 ml
woda - 100 ml
cebula - 1 szt.
kapusta kiszona - 300 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
grzyby suszone - 40 g
burak - 500 g
cukier - 1 łyżka
majeranek suszony - 2 łyżki
ocet - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bulion warzywny - 1,5 l
sok z buraka - 1,5 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA USZKA:
Wodę łączymy w rondelku z mlekiem oraz masłem i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C, mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ugotowaną, odciśniętą, drobno posiekaną kiszoną kapustę oraz ugotowane, drobno posiekane suszone grzyby.
3.LEPIMY USZKA – WYBIERAMY JEDEN SPOSÓB:
Ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 2 mm i wykrawamy z niego równe kwadraty.
4.GOTUJEMY I HARTUJEMY USZKA:
Uszka wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na ok. 2 minuty.
5.GOTUJEMY I PODAJEMY BARSZCZ:
Zakwasprzelewamy przez sitko do dużego garnka. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.
Barszcz czerwony z uszkami

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA USZKA

Wodę łączymy w rondelku z mlekiem oraz masłem i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C, mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ugotowaną, odciśniętą, drobno posiekaną kiszoną kapustę oraz ugotowane, drobno posiekane suszone grzyby.

3

LEPIMY USZKA – WYBIERAMY JEDEN SPOSÓB

Ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 2 mm i wykrawamy z niego równe kwadraty.

4

GOTUJEMY I HARTUJEMY USZKA

Uszka wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na ok. 2 minuty.

5

GOTUJEMY I PODAJEMY BARSZCZ

Zakwasprzelewamy przez sitko do dużego garnka. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2544,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

636,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,2 g

🌾

Węglowodany

129,7 g

🥬

Błonnik

19,2 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy

Barszcz czerwony z uszkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl