zywieniesportowcow.pl

Crumble z serkiem mascarpone i malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Crumble z serkiem mascarpone i malinami

Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 180 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
masło - 225 g
mąka pszenna typ 450 - 350 g
migdały - 100 g
cukier puder - 80 g
ser mascarpone - 500 g
śmietana 30% - 400 ml
malina - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚMIETANKĘ:
mocno schłódź w lodówce.
2.KRUSZONKA DO MISKI:
wrzucamy cukier trzcinowy, 200 g masła oraz cukier wanilinowy.
3.ZA POMOCĄ RĄK:
łączymy wszystkie składniki.
4.KIEDY MASŁO POŁĄCZY:
się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto.
5.CIASTO WYRABIAMY DO:
momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
6.FORMĘ ŻAROODPORNĄ O:
średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia.
7.KRUSZONKĘ DZIELIMY NA:
dwie części.
8.PIERWSZĄ CZĘŚĆ KRUSZONKI:
rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia w formie.
9.DO DRUGIEJ CZĘŚCI:
kruszonki dodajemy 25 g masła i 100 g migdałów posiekanych w drobną kostkę.
10.KRUSZONKĘ Z MASŁEM:
i migdałami mieszamy za pomocą rąk.
11.NASTĘPNIE RÓWNOMIERNIE ROZKŁADAMY:
ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
12.KRUSZONKI PIECZEMY JEDNOCZEŚNIE:
w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
13.FORMĘ Z KRUSZONKĄ:
pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej.
14.KRUSZONKI PIECZEMY OKOŁO:
35 minut z termoobiegiem do momentu uzyskania złotego koloru.
15.PO UPŁYWIE 25:
minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia.
16.UPIECZONE KRUSZONKI ODSTAWIAMY:
do wystygnięcia.
17.MASA Z SERKA:
mascarpone Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem.
18.DO UBITEJ ŚMIETANKI:
dodajemy cukier puder, mieszamy.
19.SEREK MASCARPONE PRZEKŁADAMY:
do miski.
20.UBITĄ ŚMIETANĘ STOPNIOWO:
łaczymy z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając.
21.NIE MIESZAMY ZBYT:
długo.
22.NA PRZESTUDZONĄ KRUSZONKĘ:
w formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami.
23.MALINY DELIKATNIE:
przyciskamy.
24.POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ KREMU:
rozsmarowujemy na malinach.
25.WARSTWĘ MASY SEROWEJ:
bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonka z masłem i migdałami.
26.CRUMBLE WSTAWIAMY DO:
lodówki na mniej więcej 2 godziny.
27.WYSTUDZONE CIASTO MOŻEMY:
posypać odrobiną cukru pudru i udekorować malinami.
Crumble z serkiem mascarpone i malinami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚMIETANKĘ

mocno schłódź w lodówce.

2

KRUSZONKA DO MISKI

wrzucamy cukier trzcinowy, 200 g masła oraz cukier wanilinowy.

3

ZA POMOCĄ RĄK

łączymy wszystkie składniki.

4

KIEDY MASŁO POŁĄCZY

się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto.

5

CIASTO WYRABIAMY DO

momentu uzyskania konsystencji kruszonki.

6

FORMĘ ŻAROODPORNĄ O

średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia.

7

KRUSZONKĘ DZIELIMY NA

dwie części.

8

PIERWSZĄ CZĘŚĆ KRUSZONKI

rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia w formie.

9

DO DRUGIEJ CZĘŚCI

kruszonki dodajemy 25 g masła i 100 g migdałów posiekanych w drobną kostkę.

10

KRUSZONKĘ Z MASŁEM

i migdałami mieszamy za pomocą rąk.

11

NASTĘPNIE RÓWNOMIERNIE ROZKŁADAMY

ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

12

KRUSZONKI PIECZEMY JEDNOCZEŚNIE

w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

13

FORMĘ Z KRUSZONKĄ

pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej.

14

KRUSZONKI PIECZEMY OKOŁO

35 minut z termoobiegiem do momentu uzyskania złotego koloru.

15

PO UPŁYWIE 25

minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia.

16

UPIECZONE KRUSZONKI ODSTAWIAMY

do wystygnięcia.

17

MASA Z SERKA

mascarpone Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem.

18

DO UBITEJ ŚMIETANKI

dodajemy cukier puder, mieszamy.

19

SEREK MASCARPONE PRZEKŁADAMY

do miski.

20

UBITĄ ŚMIETANĘ STOPNIOWO

łaczymy z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając.

21

NIE MIESZAMY ZBYT

długo.

22

NA PRZESTUDZONĄ KRUSZONKĘ

w formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami.

23

MALINY DELIKATNIE

przyciskamy.

24

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ KREMU

rozsmarowujemy na malinach.

25

WARSTWĘ MASY SEROWEJ

bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonka z masłem i migdałami.

26

CRUMBLE WSTAWIAMY DO

lodówki na mniej więcej 2 godziny.

27

WYSTUDZONE CIASTO MOŻEMY

posypać odrobiną cukru pudru i udekorować malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7139,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

892,4 kcal

🥑

Tłuszcz

61,4 g

🌾

Węglowodany

77,9 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy

Crumble z serkiem mascarpone i malinami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl