zywieniesportowcow.pl

Herbata śliwkowo-czekoladowa • przepis • składniki • przygotowanie

Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.

Herbata śliwkowo-czekoladowa

Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 100 g
goździki - 1 łyżeczka
herbata czarna, liście - 2 g
cynamon - 2,5 g
powidła śliwkowe - 2 łyżeczki
śliwka suszona - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z PRZYPRAW:
Goździki rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z cynamonem. Następnie przekładamy przyprawy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
2.PARZYMY HERBATĘ:
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
3.PRZYGOTOWUJEMY HERBATĘ ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWĄ:
Kroimy 4 śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek. Ścieramy na tarce pół kostki czekolady i posypujemy nią herbatę.
Herbata śliwkowo-czekoladowa

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z PRZYPRAW

Goździki rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z cynamonem. Następnie przekładamy przyprawy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.

2

PARZYMY HERBATĘ

We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 3 minuty.

3

PRZYGOTOWUJEMY HERBATĘ ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWĄ

Kroimy 4 śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek. Ścieramy na tarce pół kostki czekolady i posypujemy nią herbatę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

751,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

375,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

42,7 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy

Herbata śliwkowo-czekoladowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl