Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika • przepis • składniki • przygotowanie
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, po czym lekko odciskamy. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem, solą oraz oregano. Dodajemy jajko, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz podzieloną na mniejsze części bułkę.
FORMUJEMY PORCJE MIĘSA
Składniki łączymy zwilżonymi w wodzie dłońmi. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy cztery okrągłe kotlety.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KOTLETY DUSIMY RAZEM Z MARCHEWKĄ
Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju. Wkładamy kotlety oraz marchewkę. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości kotletów. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około pół godziny.
SERWUJEMY
Kotlety wraz z marchewką wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1627,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406,9 kcal
Tłuszcz
25,1 g
Węglowodany
18,2 g
Błonnik
27,9 g
Białko
27,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Świąteczny tort makowy
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.

Polenta z sosem z pieczonej papryki
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orzeźwiająca sałatka z melonem
Kiedy na dworze panują upały, apetyt lubi płatać figle. Warto spróbować wtedy lekkiej i pysznej sałatki z melonem.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Donburi z krewetkami
Chrupiące, złociste krewetki w panko na aromatycznym ryżu do sushi z dodatkami to szybka i efektowna miska w azjatyckim stylu, idealna na lekki obiad lub kolację z orientalnym twistem.