zywieniesportowcow.pl

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii

Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ser feta - 80 g
kurczak udko - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżka
mąka pszenna - 3 łyżki
pomidor suszony - 3 łyżki
cukinia - 1 szt.
jajko - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
oregano świeże - 1 łyżka
ryż długoziarnisty - 40 g
ogórek - 1 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
jogurt grecki - 220 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
oliwki czarne - 100 g
mięta świeża - 17,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4 KAWAŁKI:
folii aluminiowej tarkę blachę do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 180–190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ NA: sicie.
2.PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA:
myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, pozbawiamy kości oraz nadmiaru skóry i układamy na desce skórą do dołu. NIEWIELKIE KAWAŁKI DELIKATNIE: nacinamy.
3.UDKA DOPRAWIAMY OD:
strony mięsa odrobiną soli i pieprzu.
4.NA KAŻDY KAWAŁEK:
kurczaka nakładamy po jednym suszonym pomidorze, następnie doprawiamy suszonym oregano.
5.NA POMIDORACH UKŁADAMY:
również kawałki sera feta o grubości ok.
6.1 CM, NA:
ser nakładamy kilka listków świeżej mięty.
7.TAK PRZYGOTOWANE UDKA:
zawijamy tak, żeby wszystkie składniki znalazły się wewnątrz mięsa.
8.KAŻDY KAWAŁEK ZROLOWANEGO:
kurczaka obwijamy szczelnie (jak cukierek) kawałkiem folii aluminiowej polanej od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek.
9.NA ROZGRZANEJ PATELNI:
bez tłuszczu smażymy kawałki kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.
10.PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA:
w foliach przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C (termoobieg)na 25-35 minut.
11.PLACKI Z CUKINII:
Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych i startą na tarce o grubych oczkach przekładam do miski.
12.DO CUKINII DODAJEMY:
ugotowany ryż oraz mąkę.
13.NASTĘPNIE DO SKŁADNIKÓW:
dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekane ząbki czosnku.
14.NA KOŃCU DO:
masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego.
15.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy je na 3-4 minuty.
16.NASTĘPNIE SPRAWDZAMY KONSYSTENCJĘ,:
jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę mąki.
17.NA PATELNI Z:
odrobiną rozgrzanego oleju słonecznikowego smażymy małe, okrągłe placki z przygotowanej masy.
18.PLACKI SMAŻYMY OKOŁO:
3 minut z każdej strony.
19.SOS TZATZIKI OGÓREK:
obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na sitko.
20.POSYPUJEMY Z WIERZCHU:
odrobiną soli, odstawiamy do obciekania, a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
21.DO MISKI PRZEKŁADAMY:
jogurt grecki oraz świeżą, posiekaną miętę.
22.NASTĘPNIE DO SOSU:
wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą.
23.DODAJEMY POKROJONEGO I:
odcedzonego ogórka oraz pokrojone w drobną kostkę oliwki. POLEWAMY ODROBINĄ SOKU: z cytryny.
24.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
25.UPIECZONEGO KURCZAKA WYJMUJEMY:
z piekarnika.
26.ODSTAWIAMY NA 3-5:
minut, następnie odcinamy końce folii aluminiowej, a następnie zdejmujemy całą folię.
27.KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA:
kroimy na pół.
28.JAK PODAWAĆ NA:
talerzu układamy placki z cukinii, obok wykładamy sos tzatziki, na sos nakładamy przekrojony na pół kawałek kurczaka.
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4 KAWAŁKI

folii aluminiowej tarkę blachę do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 180–190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ NA: sicie.

2

PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA

myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, pozbawiamy kości oraz nadmiaru skóry i układamy na desce skórą do dołu. NIEWIELKIE KAWAŁKI DELIKATNIE: nacinamy.

3

UDKA DOPRAWIAMY OD

strony mięsa odrobiną soli i pieprzu.

4

NA KAŻDY KAWAŁEK

kurczaka nakładamy po jednym suszonym pomidorze, następnie doprawiamy suszonym oregano.

5

NA POMIDORACH UKŁADAMY

również kawałki sera feta o grubości ok.

6

1 CM, NA

ser nakładamy kilka listków świeżej mięty.

7

TAK PRZYGOTOWANE UDKA

zawijamy tak, żeby wszystkie składniki znalazły się wewnątrz mięsa.

8

KAŻDY KAWAŁEK ZROLOWANEGO

kurczaka obwijamy szczelnie (jak cukierek) kawałkiem folii aluminiowej polanej od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek.

9

NA ROZGRZANEJ PATELNI

bez tłuszczu smażymy kawałki kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.

10

PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA

w foliach przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C (termoobieg)na 25-35 minut.

11

PLACKI Z CUKINII

Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych i startą na tarce o grubych oczkach przekładam do miski.

12

DO CUKINII DODAJEMY

ugotowany ryż oraz mąkę.

13

NASTĘPNIE DO SKŁADNIKÓW

dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekane ząbki czosnku.

14

NA KOŃCU DO

masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego.

15

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy je na 3-4 minuty.

16

NASTĘPNIE SPRAWDZAMY KONSYSTENCJĘ,

jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę mąki.

17

NA PATELNI Z

odrobiną rozgrzanego oleju słonecznikowego smażymy małe, okrągłe placki z przygotowanej masy.

18

PLACKI SMAŻYMY OKOŁO

3 minut z każdej strony.

19

SOS TZATZIKI OGÓREK

obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na sitko.

20

POSYPUJEMY Z WIERZCHU

odrobiną soli, odstawiamy do obciekania, a następnie odsączamy z nadmiaru wody.

21

DO MISKI PRZEKŁADAMY

jogurt grecki oraz świeżą, posiekaną miętę.

22

NASTĘPNIE DO SOSU

wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą.

23

DODAJEMY POKROJONEGO I

odcedzonego ogórka oraz pokrojone w drobną kostkę oliwki. POLEWAMY ODROBINĄ SOKU: z cytryny.

24

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

25

UPIECZONEGO KURCZAKA WYJMUJEMY

z piekarnika.

26

ODSTAWIAMY NA 3-5

minut, następnie odcinamy końce folii aluminiowej, a następnie zdejmujemy całą folię.

27

KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA

kroimy na pół.

28

JAK PODAWAĆ NA

talerzu układamy placki z cukinii, obok wykładamy sos tzatziki, na sos nakładamy przekrojony na pół kawałek kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2220,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

555,1 kcal

🥑

Tłuszcz

34,6 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

33,1 g

💪

Białko

33,1 g

Podobne przepisy

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl