zywieniesportowcow.pl

Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Ta pieczeń jest idealna nie tylko dla osób lubiących dania mięsne! Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub do lunchboxa. Przygotujesz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdź!

Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy

Ta pieczeń jest idealna nie tylko dla osób lubiących dania mięsne! Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub do lunchboxa. Przygotujesz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdź!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
soczewica czerwona - 350 g
ząbek czosnku - 3 szt.
jeżyna - 65 g
marchew - 1 szt.
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech włoski - 30 g
papryka wędzona mielona - 0,25 łyżeczki
pieczarka - 200 g
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
płatki owsiane - 100 g
seler naciowy - 50 g
sos sojowy - 3 łyżki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
ocet balsamiczny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, marchewkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki oraz pieczarki pokrojone w talarki smażymy na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
2.BLENDUJEMY SOCZEWICĘ I POZSTAŁE SKŁADNIKI:
Około ⅔ ugotowanej soczewicy przekładamy do misy blendera. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, podprażone orzechy, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, syrop klonowy, ocet jabłkowy, sos tamari, tymianek, paprykę wędzoną, pieprz i sól.
3.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę którą rozprowadzamy dokładnie i wyrównujemy z wierzchu.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małej miseczce i polewamy nimi pieczeń.
Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, marchewkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki oraz pieczarki pokrojone w talarki smażymy na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.

2

BLENDUJEMY SOCZEWICĘ I POZSTAŁE SKŁADNIKI

Około ⅔ ugotowanej soczewicy przekładamy do misy blendera. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, podprażone orzechy, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, syrop klonowy, ocet jabłkowy, sos tamari, tymianek, paprykę wędzoną, pieprz i sól.

3

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę którą rozprowadzamy dokładnie i wyrównujemy z wierzchu.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małej miseczce i polewamy nimi pieczeń.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2269,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

378,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

54,4 g

🥬

Błonnik

20,5 g

💪

Białko

20,5 g

Podobne przepisy

Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl