Faszerowane łódeczki ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1268 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1268 kcal
Tłuszcz
96,9 g
Węglowodany
54,9 g
Błonnik
10 g
Białko
47,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa
Przyprawa piernikowa zawsze pod ręką! Zobacz, jak zrobić ją w domu! A do tego świetny przepis na gorącą czekoladę piernikową!

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami
Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!

Domowy keczup
Do burgerów, do frytek, na kanapki! Domowy ketchup wg przepisu Karola smakuje doskonale z każdą przekąską, a co najważniejsze – dobrze znasz jego skład!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!

Krewetki z ananasem podawane na zimno
Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!

Pasta pomidorowa
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!