zywieniesportowcow.pl

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie

Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 150 ml
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kalarepa - 5 szt.
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
masło klarowane - 75 g
mleko - 200 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rzeżucha - 10 g
sól - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 200 g
śmietana 30% - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Rzeżuchę obcinamy i siekamy. Roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, żółtkami i wystudzonym masłem. Mieszamy całość z mieszaniną mąki na gładką masę. Dodajemy ubite białka, mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
3.ROBIMY KALAREPĘ W ŚMIETANIE:
Kalarepę obieramy, małe, drobne listki odkładamy na bok. Kalarepę kroimy na kawałki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy z kalarepą na gorącym maśle przez 3 minuty aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut do miękkości. Liście kalarepy siekamy, dodajemy, mieszamy.
Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Rzeżuchę obcinamy i siekamy. Roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, żółtkami i wystudzonym masłem. Mieszamy całość z mieszaniną mąki na gładką masę. Dodajemy ubite białka, mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.

3

ROBIMY KALAREPĘ W ŚMIETANIE

Kalarepę obieramy, małe, drobne listki odkładamy na bok. Kalarepę kroimy na kawałki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy z kalarepą na gorącym maśle przez 3 minuty aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut do miękkości. Liście kalarepy siekamy, dodajemy, mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3072,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

512,1 kcal

🥑

Tłuszcz

32,1 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

13,7 g

💪

Białko

13,7 g

Podobne przepisy

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl