zywieniesportowcow.pl

Humus z tahiną i płatkami chili • przepis • składniki • przygotowanie

To zdecydowanie najlepszy humus, jaki jadłeś. Raz zaproszony na stół będzie królował na nim już zawsze!

Humus z tahiną i płatkami chili

To zdecydowanie najlepszy humus, jaki jadłeś. Raz zaproszony na stół będzie królował na nim już zawsze!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 4 szt.
liść laurowy - 2 szt.
woda - 120 ml
oliwa z oliwek - 4 łyżki
chili płatki - 1 łyżeczka
sól himalajska - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 25 ml
ciecierzyca konserwowa - 400 g
pasta sezamowa tahini - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY CIECIERZYCĘ:
Namoczoną wcześniej ciecierzycę opłukujemy dużą ilością wody na sitku. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i resztę sody. Gotujemy do miękkości (ok. 40-50 minut) na średnim ogniu, uważając, aby całość nie wykipiała. Co jakiś czas zbieramy białą pianę łyżką cedzakową.
2.DODAJEMY TAHINĘ I POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
2 łyżki ciecierzycy pozostawiamy do ozdobienia talerza. Resztę przekładamy do blendera. Dodajemy tahinę, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i sól. Blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec blendowania dodajemy wodę, tak aby całość była gładka i jedwabista. Wszystko może potrwać ok. 15 minut.
3.PODAJEMY HUMUS:
Humus przekładamy do miski. Dekorujemy płatkami chili, ciecierzycą i oliwą.
Humus z tahiną i płatkami chili

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY CIECIERZYCĘ

Namoczoną wcześniej ciecierzycę opłukujemy dużą ilością wody na sitku. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i resztę sody. Gotujemy do miękkości (ok. 40-50 minut) na średnim ogniu, uważając, aby całość nie wykipiała. Co jakiś czas zbieramy białą pianę łyżką cedzakową.

2

DODAJEMY TAHINĘ I POZOSTAŁE SKŁADNIKI

2 łyżki ciecierzycy pozostawiamy do ozdobienia talerza. Resztę przekładamy do blendera. Dodajemy tahinę, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i sól. Blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec blendowania dodajemy wodę, tak aby całość była gładka i jedwabista. Wszystko może potrwać ok. 15 minut.

3

PODAJEMY HUMUS

Humus przekładamy do miski. Dekorujemy płatkami chili, ciecierzycą i oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1447,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy

Humus z tahiną i płatkami chili - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl