zywieniesportowcow.pl

Minipizze bezglutenowe • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotujesz je w ekspresowym tempie dzięki przepisowi Kingi! Wybierz ulubione dodatki i częstuj znajomych – będzie pysznie i bezglutenowo!

Minipizze bezglutenowe

Przygotujesz je w ekspresowym tempie dzięki przepisowi Kingi! Wybierz ulubione dodatki i częstuj znajomych – będzie pysznie i bezglutenowo!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 125 g
jarmuż - 20 g
mozzarella - 125 g
parmezan - 60 g
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
orzeszki piniowe - 20 g
pesto - 3 łyżeczki
ciecierzyca konserwowa - 2 łyżki
pesto czerwone - 3 łyżeczki
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek - 60 ml
woda - 60 ml
mąka ziemniaczana - 80 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól morska - 0,75 łyżeczki
mąka kokosowa - 30 g
mąka migdałowa - 85 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPODY:
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w misce. Dodajemy wodę, oliwę i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy całość i zagniatamy ciasto.
2.FORMUJEMY I PIECZEMY MINIPIZZE:
Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 6 równych porcji o grubości ok. 1 cm. Każdą porcję spłaszczamy w dłoniach i formujemy placuszki o średnicy ok. 10 cm.
3.UKŁADAMY DODATKI:
Upieczone spody smarujemy pesto i układamy na nich ulubione dodatki: liście jarmużu, ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, orzeszki pinii, boczek oraz starte na tarce o dużych oczkach parmezan i mozzarellę.
4.PODPIEKAMY MINIPIZZE Z DODATKAMI:
Minipizze z dodatkami zapiekamy ok. 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Minipizze bezglutenowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPODY

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w misce. Dodajemy wodę, oliwę i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy całość i zagniatamy ciasto.

2

FORMUJEMY I PIECZEMY MINIPIZZE

Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 6 równych porcji o grubości ok. 1 cm. Każdą porcję spłaszczamy w dłoniach i formujemy placuszki o średnicy ok. 10 cm.

3

UKŁADAMY DODATKI

Upieczone spody smarujemy pesto i układamy na nich ulubione dodatki: liście jarmużu, ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, orzeszki pinii, boczek oraz starte na tarce o dużych oczkach parmezan i mozzarellę.

4

PODPIEKAMY MINIPIZZE Z DODATKAMI

Minipizze z dodatkami zapiekamy ok. 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2874 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

479 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

17,6 g

🥬

Błonnik

17,3 g

💪

Białko

17,3 g

Podobne przepisy

Minipizze bezglutenowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl