zywieniesportowcow.pl

Cukinia w cieście naleśnikowym • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!

Cukinia w cieście naleśnikowym

Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
oregano suszone - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
woda gazowana - 50 ml
zioła prowansalskie - 1 szczypta
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
olej kokosowy - 500 ml
mąka pszenna - 150 g
mleko bez laktozy - 100 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
jogurt grecki - 400 g
mięta świeża - 2 g
sok z cytryny - 50 ml
syrop z agawy - 1 łyżeczka
kolendra świeża - 20 g
pasta sezamowa tahini - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
granat - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia, wodą, mlekiem i jajkiem. Mieszamy i dodajemy przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, czosnek, sól oraz pieprz. Odstawiamy.
2.SMAŻYMY CUKINIĘ W CIEŚCIE:
Cukinię pokrojoną w grubsze plastry maczamy w cieście i smażymy z obu stron na głębokim oleju. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Jogurt łączymy w wysokim naczyniu z posiekaną papryczką chili i czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki dipu i dokładnie blendujemy.
Cukinia w cieście naleśnikowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia, wodą, mlekiem i jajkiem. Mieszamy i dodajemy przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, czosnek, sól oraz pieprz. Odstawiamy.

2

SMAŻYMY CUKINIĘ W CIEŚCIE

Cukinię pokrojoną w grubsze plastry maczamy w cieście i smażymy z obu stron na głębokim oleju. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

3

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Jogurt łączymy w wysokim naczyniu z posiekaną papryczką chili i czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki dipu i dokładnie blendujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5069,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

563,3 kcal

🥑

Tłuszcz

51,2 g

🌾

Węglowodany

17,6 g

🥬

Błonnik

8 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy

Cukinia w cieście naleśnikowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl