zywieniesportowcow.pl

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych • przepis • składniki • przygotowanie

Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych

Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g
cebula dymka - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek kiszony - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
sok z limonki - 10 ml
limonka - 0,5 szt.
pomidor suszony - 100 g
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
kolendra świeża - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK RECZNIKA:
papierowego tarkę Salsa Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2.SUSZONE POMIRODY WYŁAWIAMY:
z zalewy i kroimy w drobną kostkę.
3.W TEN SAM:
sposób kroimy papryczkę chili.
4.CZOSNEK I KOLENDRĘ:
drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce.
5.WSZYSTKIE SKŁADNIKI SALSY:
mieszamy.
6.ODSTAWIAMY NA:
bok.
7.ŁOSOŚ ŁOSOSIA POZBAWIAMY:
skóry i przekrawamy wzdłuż na 2 paski.
8.4 PLASTRY BOCZKU:
kroimy w cienkie paski.
9.SMAŻYMY DO CHRUPKOŚCI:
na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
10.DODAJEMY DYMKĘ POKROJONĄ:
w drobną kostkę i smażymy do zbrązowienia.
11.DODAJEMY SPARZONY WRZĄTKIEM:
kalafior podzielony na mniejsze różyczki, chwilę podsmażamy.
12.POZOSTAŁE PLASTRY BOCZKU:
smażymy na patelni grillowej do chrupkości.
13.PRZEKŁADAMY NA PAPIEROWY:
ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
14.NA TEJ SAMEJ:
patelni smażymy na małym ogniu kawałki łososia, doprawione pieprzem.
15.DELIKATNIE PRZEWRACAMY ŁOSOSIA:
co 2-3 minuty, aż do wysmażenia ryby.
16.KALAFIOR Z CEBULĄ:
i boczkiem wykładamy na talerz.
17.OBOK UKŁADAMY KAWAŁEK:
łososia, na wierzch ryby nakładamy salsę.
18.DEKORUJEMY TALERZ PLASTREM:
chrupiącego boczku.
19.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK RECZNIKA

papierowego tarkę Salsa Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2

SUSZONE POMIRODY WYŁAWIAMY

z zalewy i kroimy w drobną kostkę.

3

W TEN SAM

sposób kroimy papryczkę chili.

4

CZOSNEK I KOLENDRĘ

drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce.

5

WSZYSTKIE SKŁADNIKI SALSY

mieszamy.

6

ODSTAWIAMY NA

bok.

7

ŁOSOŚ ŁOSOSIA POZBAWIAMY

skóry i przekrawamy wzdłuż na 2 paski.

8

4 PLASTRY BOCZKU

kroimy w cienkie paski.

9

SMAŻYMY DO CHRUPKOŚCI

na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

10

DODAJEMY DYMKĘ POKROJONĄ

w drobną kostkę i smażymy do zbrązowienia.

11

DODAJEMY SPARZONY WRZĄTKIEM

kalafior podzielony na mniejsze różyczki, chwilę podsmażamy.

12

POZOSTAŁE PLASTRY BOCZKU

smażymy na patelni grillowej do chrupkości.

13

PRZEKŁADAMY NA PAPIEROWY

ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

14

NA TEJ SAMEJ

patelni smażymy na małym ogniu kawałki łososia, doprawione pieprzem.

15

DELIKATNIE PRZEWRACAMY ŁOSOSIA

co 2-3 minuty, aż do wysmażenia ryby.

16

KALAFIOR Z CEBULĄ

i boczkiem wykładamy na talerz.

17

OBOK UKŁADAMY KAWAŁEK

łososia, na wierzch ryby nakładamy salsę.

18

DEKORUJEMY TALERZ PLASTREM

chrupiącego boczku.

19

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1370,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

685,4 kcal

🥑

Tłuszcz

31,6 g

🌾

Węglowodany

63 g

🥬

Błonnik

17,1 g

💪

Białko

47,3 g

Podobne przepisy

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl