zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na prosty, ale jednocześnie smaczny i sycący posiłek: zapiekanka z salami, oliwkowymi paluchami i szpinakiem.

Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami

Pomysł na prosty, ale jednocześnie smaczny i sycący posiłek: zapiekanka z salami, oliwkowymi paluchami i szpinakiem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 5 szt.
kiełbasa salami - 200 g
masło - 3 łyżki
mleko - 400 ml
pieczarka - 10 szt.
rozmaryn świeży - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ser gouda - 150 g
ciabatta - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.NA SUCHĄ PATELNIĘ:
wrzucamy pokrojone w plasterki salami.
2.SMAŻYMY, AŻ NABIERZE:
brązowego koloru.
3.SALAMI PRZEKŁADAMY NA:
talerz, a na patelnię dodajemy masło, posiekany czosnek i rozmaryn, pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte na plasterki pieczarki.
4.CAŁOŚĆ SMAŻYMY RAZEM:
kilka minut.
5.ZDEJMUJEMY Z:
ognia.
6.MLEKO I JAJKA:
mieszamy w dużej misce.
7.DODAJEMY PALUCHY Z:
oliwkami pokrojone w kostkę oraz podsmażone salami i pieczarki z dodatkami.
8.NA KOŃCU DODAJEMY:
pokrojony w kostkę ser i szpinak.
9.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
10.MIESZAMY I PRZEKŁADAMY:
do dużego naczynia żaroodpornego.
11.PIECZEMY OKOŁO 25:
minut w temperaturze 200°C.
Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NA SUCHĄ PATELNIĘ

wrzucamy pokrojone w plasterki salami.

2

SMAŻYMY, AŻ NABIERZE

brązowego koloru.

3

SALAMI PRZEKŁADAMY NA

talerz, a na patelnię dodajemy masło, posiekany czosnek i rozmaryn, pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte na plasterki pieczarki.

4

CAŁOŚĆ SMAŻYMY RAZEM

kilka minut.

5

ZDEJMUJEMY Z

ognia.

6

MLEKO I JAJKA

mieszamy w dużej misce.

7

DODAJEMY PALUCHY Z

oliwkami pokrojone w kostkę oraz podsmażone salami i pieczarki z dodatkami.

8

NA KOŃCU DODAJEMY

pokrojony w kostkę ser i szpinak.

9

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

10

MIESZAMY I PRZEKŁADAMY

do dużego naczynia żaroodpornego.

11

PIECZEMY OKOŁO 25

minut w temperaturze 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2835,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

472,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,2 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

25,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy

Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl