zywieniesportowcow.pl

Ciasteczka digestive • przepis • składniki • przygotowanie

Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Ciasteczka digestive

Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka razowa - 125 g
mąka pszenna - 50 g
płatki owsiane - 75 g
masło - 100 g
cukier brązowy - 50 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko - 60 ml
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM:
Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.
2.DODAJEMY JAJKA:
Powoli wtłaczamy jajka do masy, cały czas miksując i dodając kolejne.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie wszystko miksujemy, aż się połączą.
4.FORMUJEMY CIASTKA:
Z gotowego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każde ciastko spłaszczamy. Gdy skończy się miejsce na blasze, wykładamy ciastka na kolejną i powtarzamy czynność.
5.PIECZEMY CIASTKA:
Wkładamy pierwszą blachę do pieca i pieczemy przez 20 minut, aż ciastka się zezłocą. Gotowe ciastka odkładamy na talerz, a do pieca wsuwamy blachę z drugą porcją ciastek i znowu pieczemy. Po wypieczeniu przekładamy je na talerz i studzimy. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy będą całkowicie wystudzone.
Ciasteczka digestive

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 22

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM

Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.

2

DODAJEMY JAJKA

Powoli wtłaczamy jajka do masy, cały czas miksując i dodając kolejne.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie wszystko miksujemy, aż się połączą.

4

FORMUJEMY CIASTKA

Z gotowego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każde ciastko spłaszczamy. Gdy skończy się miejsce na blasze, wykładamy ciastka na kolejną i powtarzamy czynność.

5

PIECZEMY CIASTKA

Wkładamy pierwszą blachę do pieca i pieczemy przez 20 minut, aż ciastka się zezłocą. Gotowe ciastka odkładamy na talerz, a do pieca wsuwamy blachę z drugą porcją ciastek i znowu pieczemy. Po wypieczeniu przekładamy je na talerz i studzimy. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy będą całkowicie wystudzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1862,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

84,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4,2 g

🌾

Węglowodany

10,9 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy