Ciasteczka digestive • przepis • składniki • przygotowanie
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM
Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.
DODAJEMY JAJKA
Powoli wtłaczamy jajka do masy, cały czas miksując i dodając kolejne.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie wszystko miksujemy, aż się połączą.
FORMUJEMY CIASTKA
Z gotowego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każde ciastko spłaszczamy. Gdy skończy się miejsce na blasze, wykładamy ciastka na kolejną i powtarzamy czynność.
PIECZEMY CIASTKA
Wkładamy pierwszą blachę do pieca i pieczemy przez 20 minut, aż ciastka się zezłocą. Gotowe ciastka odkładamy na talerz, a do pieca wsuwamy blachę z drugą porcją ciastek i znowu pieczemy. Po wypieczeniu przekładamy je na talerz i studzimy. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy będą całkowicie wystudzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1862,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
84,6 kcal
Tłuszcz
4,2 g
Węglowodany
10,9 g
Błonnik
0,9 g
Białko
1,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną smaku, którą Holendrzy zawsze mają w lodówce!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!