zywieniesportowcow.pl

Domowe lody waniliowo-truskawkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ukochany deser najmłodszych – lody! Przygotuj je w domu w dwóch smakach – truskawkowym i waniliowym!

Domowe lody waniliowo-truskawkowe

Ukochany deser najmłodszych – lody! Przygotuj je w domu w dwóch smakach – truskawkowym i waniliowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 120 g
truskawka - 300 g
woda - 100 ml
jajko - 4 szt.
syrop klonowy - 200 ml
wanilia - 6 g
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.DO SYROPU KLONOWEGO DODAJEMY WANILIĘ:
Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy z nasionkami laski wanilii. Żółtka ubijamy. Gorący syrop stopniowo wlewamy do nadal ubijanych żółtek. Ubijamy do momentu wystudzenia. Masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką za pomocą szpatułki.
2.MIKSUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki miksujemy. Cukier i wodę zagotowujemy razem. Białka ubijamy. Gorącym syropem stopniowo zalewamy nadal ubijane białka. Ubijamy do wystudzenia. Łączymy delikatnie z musem truskawkowym.
3.WLEWANIE MASY DO FORMY:
W dużej formie (bądź misce) układamy warstwy waniliową i truskawkową naprzemiennie. Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).Gotowe lody nakładamy do pucharków za pomocą gałkownicy. Deser ozdabiamy świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki oraz listkami mięty.
Domowe lody waniliowo-truskawkowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO SYROPU KLONOWEGO DODAJEMY WANILIĘ

Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy z nasionkami laski wanilii. Żółtka ubijamy. Gorący syrop stopniowo wlewamy do nadal ubijanych żółtek. Ubijamy do momentu wystudzenia. Masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką za pomocą szpatułki.

2

MIKSUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki miksujemy. Cukier i wodę zagotowujemy razem. Białka ubijamy. Gorącym syropem stopniowo zalewamy nadal ubijane białka. Ubijamy do wystudzenia. Łączymy delikatnie z musem truskawkowym.

3

WLEWANIE MASY DO FORMY

W dużej formie (bądź misce) układamy warstwy waniliową i truskawkową naprzemiennie. Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).Gotowe lody nakładamy do pucharków za pomocą gałkownicy. Deser ozdabiamy świeżymi truskawkami pokrojonymi na cząstki oraz listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2587,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

323,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

40,4 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy

Domowe lody waniliowo-truskawkowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl