Pyzy z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywo podsmażamy na rozgrzanej porcji smalcu.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej resztę składników — przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru. Gdy będzie gotowe, odkładamy patelnię na bok.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Obieramy i myjemy ziemniaki, a potem jedną połowę wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy ziemniaki wraz z solą aż do miękkości. Ziemniaki studzimy. Drugą część ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a potem odciskamy z nadmiaru płynu przez czystą ściereczkę.
PRZEPUSZCZAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PYZY
Na blacie podsypanym delikatnie mąką ziemniaczaną układamy ziemniaki (zarówno te ugotowane, jak i surowe), a potem wbijamy do nich jajko i formujemy z nich kulę. Delikatnie ją spłaszczamy, a potem dzielimy na cztery części.
ZAGNIATAMY CIASTO
Odkładamy jedną z części na bok, a zamiast niej dodajemy na blat dodatkową porcję mąki. Delikatnie zagarniamy ją do ciasta. Potem dodajemy jajko, sól oraz odłożoną na bok część ziemniaczanej masy i zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka porcji (ok. 3-4).
FORMUJEMY PYZY
Każdą porcję ciasta rolujemy w wałek, a potem kroimy każdy z nich na kawałki. Następnie każdy z kawałków delikatnie spłaszczamy na placuszek. Na środku ciasta układamy nadzienie, a następnie lepimy okrągłe pyzy.
GOTUJEMY PYZY
W garnku zagotowujemy wrzątek i delikatnie go solimy. Do wrzącej wody wrzucamy kolejno pyzy. Gotujemy przez 4 minuty (powinny wypłynąć na wierzch), a potem wyławiamy i wykładamy na półmisek. Serwujemy z ulubionymi dodatkami np. okrasą z usmażonej na złoto na maśle cebuli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2994,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
748,6 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
102,6 g
Błonnik
4 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Kanapka z pesto z rukoli z selerem
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
Wiosenne i lekkie danie według Karola Okrasy? Łosoś gotowany z salsą z botwinki oraz maślanymi szparagami. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!