zywieniesportowcow.pl

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki • przepis • składniki • przygotowanie

Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki

Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 750 - 600 g
woda - 300 ml
sól - 2,3 łyżeczki
cukier - 2 łyżeczki
drożdże suszone - 8 g
olej - 40 ml
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól oraz cukier. Dodajemy ciepłą wodę oraz olej i wszystko razem mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto wyrabiamy przez ok. 10-15 minut, aż stanie się elastyczne.
3.ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Przykrywamy miskę czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
4.DZIELIMY CIASTO:
Delikatnie zgniatamy ciasto i rolujemy je, aż utworzy się długi wałek. Wałek z ciasta dzielimy  na 10 części.
5.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Blat lekko podsypujemy mąką, a potem kulamy z ciasta kulki, z których formujemy owalny kształt.
6.UKŁADAMY BUŁECZKI NA BLASZE:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na nią bułeczki. Zostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
7.SMARUJEMY BUŁECZKI JAJKIEM:
Przecinamy delikatnie bułeczki na środku, aby wgłębienie na łączeniu brzegów ciasta było jeszcze głębsze. Jajko wbijamy do miseczki, a potem roztrzepujemy je. Pędzelkiem smarujemy delikatnie bułeczki.
8.PIECZEMY BUŁECZKI:
Pieczemy bułeczki przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do delikatnego przestygnięcia i gotowe!
Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki

Czas przygotowania

165 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól oraz cukier. Dodajemy ciepłą wodę oraz olej i wszystko razem mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto wyrabiamy przez ok. 10-15 minut, aż stanie się elastyczne.

3

ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Przykrywamy miskę czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

4

DZIELIMY CIASTO

Delikatnie zgniatamy ciasto i rolujemy je, aż utworzy się długi wałek. Wałek z ciasta dzielimy  na 10 części.

5

FORMUJEMY BUŁECZKI

Blat lekko podsypujemy mąką, a potem kulamy z ciasta kulki, z których formujemy owalny kształt.

6

UKŁADAMY BUŁECZKI NA BLASZE

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na nią bułeczki. Zostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

7

SMARUJEMY BUŁECZKI JAJKIEM

Przecinamy delikatnie bułeczki na środku, aby wgłębienie na łączeniu brzegów ciasta było jeszcze głębsze. Jajko wbijamy do miseczki, a potem roztrzepujemy je. Pędzelkiem smarujemy delikatnie bułeczki.

8

PIECZEMY BUŁECZKI

Pieczemy bułeczki przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do delikatnego przestygnięcia i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2488,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

248,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,6 g

🌾

Węglowodany

42 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy