Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól oraz cukier. Dodajemy ciepłą wodę oraz olej i wszystko razem mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto wyrabiamy przez ok. 10-15 minut, aż stanie się elastyczne.
ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Przykrywamy miskę czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
DZIELIMY CIASTO
Delikatnie zgniatamy ciasto i rolujemy je, aż utworzy się długi wałek. Wałek z ciasta dzielimy na 10 części.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Blat lekko podsypujemy mąką, a potem kulamy z ciasta kulki, z których formujemy owalny kształt.
UKŁADAMY BUŁECZKI NA BLASZE
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na nią bułeczki. Zostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
SMARUJEMY BUŁECZKI JAJKIEM
Przecinamy delikatnie bułeczki na środku, aby wgłębienie na łączeniu brzegów ciasta było jeszcze głębsze. Jajko wbijamy do miseczki, a potem roztrzepujemy je. Pędzelkiem smarujemy delikatnie bułeczki.
PIECZEMY BUŁECZKI
Pieczemy bułeczki przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do delikatnego przestygnięcia i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2488,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
248,9 kcal
Tłuszcz
4,6 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
1,4 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!