zywieniesportowcow.pl

Rolada czekoladowa à la kłoda • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Rolada czekoladowa à la kłoda

Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 5 szt.
mąka pszenna typ 450 - 40 g
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 3 szt.
cukier - 60 g
żelatyna - 12 g
woda - 30 ml
śmietana 36% - 460 ml
krem czekoladowo-orzechowy - 200 g
czekolada deserowa - 200 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietana 30% - 250 ml
miód - 100 g
masło - 80 g
kakao - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Kiedy białka z cukrem ubiją się na błyszczącą masę, dodajemy żółtka i mieszamy chwilę do połączenia składników.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z JAJKAMI:
Mąkę, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy, przesypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Gotowa masa powinna być puszysta.
3.PIECZEMY CIASTO:
Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni za pomocą szpatuły. Ciasto pieczemy przez ok. 10-14 minut. Upieczoną roladę zdejmujemy z blachy, zostawiamy ją na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką, aby stygnąc, nie traciła zbyt wiele wilgoci.
4.UBIJAMY ŻÓŁTKA:
Żółtka mieszamy z cukrem w misce. Następnie miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i dalej ubijamy żółtka, aż staną się puszyste. Wyjmujemy je z kąpieli i odkładamy. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
5.ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ŻÓŁTKAMI:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, delikatnie studzimy i łączymy z ubitymi żółtkami.
6.ŁĄCZYMY BITĄ ŚMIETANĘ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy ją do lekko wystudzonej masy czekoladowej. Po dodaniu każdej porcji bitej śmietany łączymy ją za pomocą rózgi z masą czekoladową.
7.PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ I MIÓD:
Śmietankę przelewamy do garnka i dodajemy miód. Całość zagotowujemy.
8.DODAJEMY CZEKOLADĘ:
Po zagotowaniu śmietanki wyłączamy ogień. Następnie dodajemy połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy, nie mieszając, aż czekolada się rozpuści. Po chwili dokładnie mieszamy.
9.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Śmietankę z miodem i czekoladą delikatnie napowietrzamy za pomocą ręcznego blendera. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie, krótko podbijamy blenderem. Tak przygotowany ganasz odstawiamy na chwilę do wystudzenia.
10.ZWIJAMY ROLADĘ:
Wystudzone ciasto czekoladowe smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Na to wykładamy mus czekoladowy i również go rozsmarowujemy. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, uważając, aby nie zwinąć jej razem z papierem do pieczenia. Następnie owijamy ją w ten papier i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
11.POKRYWAMY ROLADĘ GANASZEM:
Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania i pokrywamy nim całą roladę, tworząc długie, proste pasy wzdłuż dłuższego boku. Następnie szprycujemy kilka fal wzdłuż rolady.
12.DEKORUJEMY ROLADĘ:
Na pokrytej ganaszem roladzie rysujemy fale przypominające korę drzewa. Następnie w kremie robimy kilka sęków łyżeczką i staramy się odwzorować wygląd kłody. Gotową roladę oprószamy kakao.
Rolada czekoladowa à la kłoda

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Kiedy białka z cukrem ubiją się na błyszczącą masę, dodajemy żółtka i mieszamy chwilę do połączenia składników.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z JAJKAMI

Mąkę, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy, przesypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Gotowa masa powinna być puszysta.

3

PIECZEMY CIASTO

Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni za pomocą szpatuły. Ciasto pieczemy przez ok. 10-14 minut. Upieczoną roladę zdejmujemy z blachy, zostawiamy ją na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką, aby stygnąc, nie traciła zbyt wiele wilgoci.

4

UBIJAMY ŻÓŁTKA

Żółtka mieszamy z cukrem w misce. Następnie miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i dalej ubijamy żółtka, aż staną się puszyste. Wyjmujemy je z kąpieli i odkładamy. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

5

ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ŻÓŁTKAMI

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, delikatnie studzimy i łączymy z ubitymi żółtkami.

6

ŁĄCZYMY BITĄ ŚMIETANĘ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy ją do lekko wystudzonej masy czekoladowej. Po dodaniu każdej porcji bitej śmietany łączymy ją za pomocą rózgi z masą czekoladową.

7

PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ I MIÓD

Śmietankę przelewamy do garnka i dodajemy miód. Całość zagotowujemy.

8

DODAJEMY CZEKOLADĘ

Po zagotowaniu śmietanki wyłączamy ogień. Następnie dodajemy połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy, nie mieszając, aż czekolada się rozpuści. Po chwili dokładnie mieszamy.

9

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę z miodem i czekoladą delikatnie napowietrzamy za pomocą ręcznego blendera. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie, krótko podbijamy blenderem. Tak przygotowany ganasz odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

10

ZWIJAMY ROLADĘ

Wystudzone ciasto czekoladowe smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Na to wykładamy mus czekoladowy i również go rozsmarowujemy. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, uważając, aby nie zwinąć jej razem z papierem do pieczenia. Następnie owijamy ją w ten papier i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

11

POKRYWAMY ROLADĘ GANASZEM

Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania i pokrywamy nim całą roladę, tworząc długie, proste pasy wzdłuż dłuższego boku. Następnie szprycujemy kilka fal wzdłuż rolady.

12

DEKORUJEMY ROLADĘ

Na pokrytej ganaszem roladzie rysujemy fale przypominające korę drzewa. Następnie w kremie robimy kilka sęków łyżeczką i staramy się odwzorować wygląd kłody. Gotową roladę oprószamy kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7529,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

627,5 kcal

🥑

Tłuszcz

41,1 g

🌾

Węglowodany

53,9 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy