zywieniesportowcow.pl

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami

Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 szczypta
mięta świeża - 2 łyżki
jajko - 3 szt.
kakao - 20 g
masło - 100 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
śmietana 18% - 200 g
mąka pszenna - 500 g
cukier trzcinowy - 50 g
cynamon - 1 szczypta
orzech włoski - 100 g
śliwka - 250 g
jabłko czerwone - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.ORZECHY GRUBO SIEKAMY. ŻÓŁTKA:
oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.
2.DO MISKI WKŁADAMY PRZESIEKANE:
orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.
3.POŁOWĘ SCHŁODZONEGO CIASTA KROIMY:
w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.
Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ORZECHY GRUBO SIEKAMY. ŻÓŁTKA

oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.

2

DO MISKI WKŁADAMY PRZESIEKANE

orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.

3

POŁOWĘ SCHŁODZONEGO CIASTA KROIMY

w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5704,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

475,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl