zywieniesportowcow.pl

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą

Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 1,25 l
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 4 łyżki
szpinak liście, mrożony - 750 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
wino białe - 180 ml
dorsz filet - 500 g
ryż do risotto - 350 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ NA RISOTTO:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z ryżem na 1 łyżce rozgrzanego masła aż do zeszklenia. Rozcieńczamy białym winem i dusimy, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Dodajemy małymi porcjami bulion. Ryż gotujemy, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 25 minut. Bulion cały czas dolewamy małymi porcjami, gdy poprzednia porcja się całkowicie wchłonie.
2.PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szpinak dobrze odciskamy. Oba składniki, mieszając, podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny, solą i pieprzem.
3.SMAŻYMY RYBĘ:
Filety rybne myjemy i osuszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony.Szpinak wraz z pozostałym masłem dodajemy do gotowego risotto i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Podajemy z filetami rybnymi.
Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ NA RISOTTO

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z ryżem na 1 łyżce rozgrzanego masła aż do zeszklenia. Rozcieńczamy białym winem i dusimy, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Dodajemy małymi porcjami bulion. Ryż gotujemy, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 25 minut. Bulion cały czas dolewamy małymi porcjami, gdy poprzednia porcja się całkowicie wchłonie.

2

PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szpinak dobrze odciskamy. Oba składniki, mieszając, podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny, solą i pieprzem.

3

SMAŻYMY RYBĘ

Filety rybne myjemy i osuszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony.Szpinak wraz z pozostałym masłem dodajemy do gotowego risotto i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Podajemy z filetami rybnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2802,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

467,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13 g

🌾

Węglowodany

58,5 g

🥬

Błonnik

24,3 g

💪

Białko

24,3 g

Podobne przepisy

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl