Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MUSLI Z PRZYPRAWAMI
Mieszankę studencką i płatki owsiane mieszamy z miodem i olejem rzepakowym i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 20-25 minut, aż będą chrupiące. W trakcie pieczenia obracamy na drugą stronę. Studzimy.
DUSIMY RABARBAR Z CUKREM
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej nasiona (skórkę zachowujemy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 1 minutę. Dodajemy kilka łyżek wody, miąższ wanilii, 50 g cukru i dusimy do miękkości, cały czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru. Studzimy.
UKŁADAMY WSZYSTKIE WARSTWY
Rabarbar, chrupiące musli i jogurt układamy warstwami w małych szklankach, wierzch posypujemy odrobiną musli. Truskawki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, laskę wanilii kroimy na kawałki. Ozdabiamy nimi gotowe desery. Podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1365 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,5 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.