zywieniesportowcow.pl

Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!

Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym

Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło orzechowe - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 600 ml
sok z cytryny - 25 ml
bazylia świeża - 12 g
ziemniak - 600 g
oliwa z oliwek - 50 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII:
spożywczej moździerz kawałek papieru do pieczenia blachę do pieczenia rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Polędwiczki wyjmij z lodówki ok. 20 MINUT PRZED: przygotowaniem, a następnie umyj, osusz i oczyść z błon.
2.JAJKA WYJMIJ Z:
lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
3.MARYNATA DO NACZYNIA:
wrzucamy 2 łyżki masła orzechowego, dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z odrobiną soli.
4.DO MASŁA I:
czosnku dodajemy posiekaną razem z pestkami ostrą papryczkę chili.
5.MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM,:
odrobiną soli, polewamy miodem, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny.
6.DO MARYNATY WRZUCAMY:
drobno posiekaną kolendrę oraz dodajemy oliwę z oliwek. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
7.POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DOKŁADNIE:
obtaczamy w marynacie.
8.TAK PRZYGOTOWANE POLĘDWICZKI:
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na 15-20 minut (nie wkładamy polędwiczek do lodówki).
9.NASTĘPNIE ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI:
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia polanym odrobiną oliwy z oliwek.
10.UŁOŻONE NA BLASZCE:
polędwiczki polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 4-5 minut.
11.NASTĘPNIE WYJMUJEMY POLĘDWICZKI:
z piekarnika na 5-6 minut i ponownie pieczemy w temperaturze 220°C (termoobieg) przez kolejne 4-5 minut.
12.SOS BAZYLIOWY BAZYLIĘ:
ucieramy w moździerzu razem z solą.
13.DO MISECZKI WRZUCAMY:
2 żółtka, do żółtek dodajemy wcześniej utartą bazylię oraz musztardę.
14.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
15.NASTĘPNIE CAŁY CZAS:
ubijając żółtka z bazylią i musztardą, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek.
16.MIESZAMY DO UZYSKANIA:
gęstej konsystencji.
17.NA KOŃCU SOS:
doprawiamy odrobiną miodu, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
18.SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby stężał.
19.DOMOWE FRYTKI OBRANE:
i pokrojone w paski ziemniaki moczymy w wodzie 10 minut, odcedzamy, suszymy i smażymy w rozgrzanym oleju słonecznikowym do momentu, kiedy frytki będą zarumienione (nie smażymy całej ilości frytek od razu).
20.JEŚLI CHCEMY ZROBIĆ:
chrupiące frytki, smażymy je na dwa razy, czyli wysmażone na wpół frytki, odcedzone z oleju, ponownie wrzucamy do mocno rozgrzanego oleju i chwilę smażymy.
21.WYSMAŻONE FRYTKI DOPRAWIAMY:
odrobiną soli i grubo mielonego pieprzu.
22.JAK PODAWAĆ UPIECZONE:
polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry, które układamy na talerzu.
23.SOS BAZYLIOWY NAKŁADAMY:
do miseczki położonej obok mięsa.
24.OBOK PLASTRÓW POLĘDWICZKI:
wykładamy również frytki.
25.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KILKOMA:
kawałkami papryczki chili i listkami kolendry.
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII

spożywczej moździerz kawałek papieru do pieczenia blachę do pieczenia rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Polędwiczki wyjmij z lodówki ok. 20 MINUT PRZED: przygotowaniem, a następnie umyj, osusz i oczyść z błon.

2

JAJKA WYJMIJ Z

lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.

3

MARYNATA DO NACZYNIA

wrzucamy 2 łyżki masła orzechowego, dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z odrobiną soli.

4

DO MASŁA I

czosnku dodajemy posiekaną razem z pestkami ostrą papryczkę chili.

5

MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM,

odrobiną soli, polewamy miodem, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny.

6

DO MARYNATY WRZUCAMY

drobno posiekaną kolendrę oraz dodajemy oliwę z oliwek. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.

7

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DOKŁADNIE

obtaczamy w marynacie.

8

TAK PRZYGOTOWANE POLĘDWICZKI

przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na 15-20 minut (nie wkładamy polędwiczek do lodówki).

9

NASTĘPNIE ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI

układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia polanym odrobiną oliwy z oliwek.

10

UŁOŻONE NA BLASZCE

polędwiczki polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 4-5 minut.

11

NASTĘPNIE WYJMUJEMY POLĘDWICZKI

z piekarnika na 5-6 minut i ponownie pieczemy w temperaturze 220°C (termoobieg) przez kolejne 4-5 minut.

12

SOS BAZYLIOWY BAZYLIĘ

ucieramy w moździerzu razem z solą.

13

DO MISECZKI WRZUCAMY

2 żółtka, do żółtek dodajemy wcześniej utartą bazylię oraz musztardę.

14

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

15

NASTĘPNIE CAŁY CZAS

ubijając żółtka z bazylią i musztardą, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek.

16

MIESZAMY DO UZYSKANIA

gęstej konsystencji.

17

NA KOŃCU SOS

doprawiamy odrobiną miodu, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

18

SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ

i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby stężał.

19

DOMOWE FRYTKI OBRANE

i pokrojone w paski ziemniaki moczymy w wodzie 10 minut, odcedzamy, suszymy i smażymy w rozgrzanym oleju słonecznikowym do momentu, kiedy frytki będą zarumienione (nie smażymy całej ilości frytek od razu).

20

JEŚLI CHCEMY ZROBIĆ

chrupiące frytki, smażymy je na dwa razy, czyli wysmażone na wpół frytki, odcedzone z oleju, ponownie wrzucamy do mocno rozgrzanego oleju i chwilę smażymy.

21

WYSMAŻONE FRYTKI DOPRAWIAMY

odrobiną soli i grubo mielonego pieprzu.

22

JAK PODAWAĆ UPIECZONE

polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry, które układamy na talerzu.

23

SOS BAZYLIOWY NAKŁADAMY

do miseczki położonej obok mięsa.

24

OBOK PLASTRÓW POLĘDWICZKI

wykładamy również frytki.

25

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KILKOMA

kawałkami papryczki chili i listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3727,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

931,8 kcal

🥑

Tłuszcz

58,3 g

🌾

Węglowodany

38,8 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

60,1 g

Podobne przepisy

Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl