zywieniesportowcow.pl

Pieczona ryba po grecku • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.

Pieczona ryba po grecku

Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier - 1 łyżka
dorsz filet - 4 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 2 szt.
ocet - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 2 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
woda - 200 ml
ziele angielskie - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Koncentrat przekładamy na patelnię i dodajemy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy ocet i dusimy.
2.PIECZEMY RYBĘ Z WARZYWAMI:
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby je wypełniała. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Pieczona ryba po grecku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Koncentrat przekładamy na patelnię i dodajemy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy ocet i dusimy.

2

PIECZEMY RYBĘ Z WARZYWAMI

Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby je wypełniała. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1210,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

302,7 kcal

🥑

Tłuszcz

4,5 g

🌾

Węglowodany

17,4 g

🥬

Błonnik

47,3 g

💪

Białko

47,3 g

Podobne przepisy

Pieczona ryba po grecku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl