zywieniesportowcow.pl

Khao soi - tajska zupa curry • przepis • składniki • przygotowanie

Khao soi to tradycyjna tajska zupa curry, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków, aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, co sprawia, że jest to danie niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie. Przygotujmy razem tę pyszną zupę!

Khao soi - tajska zupa curry

Khao soi to tradycyjna tajska zupa curry, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków, aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, co sprawia, że jest to danie niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie. Przygotujmy razem tę pyszną zupę!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

czerwona pasta curry - 2 łyżki
kolendra ziarna - 1,5 łyżki
imbir świeży - 20 g
kurkuma, świeża - 5 g
szalotka - 1 szt.
chili płatki - 20 g
sól gruboziarnista - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 1,5 szkl
kurczak udko - 8 szt.
woda - 3 szkl
sos sojowy - 4 łyżki
sos rybny - 2,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
majonez - 340 g
olej rzepakowy - 4 łyżki
kolendra świeża - 2 gałązki
limonka - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY KOLENDRĘ:
Rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy nasiona kolendry. Prażymy, aż kolendra lekko ściemnieje i zacznie pachnieć. Przerzucamy do miseczki.
2.PRAŻYMY IMBIR I KURKUMĘ:
Imbir i kurkumę obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na tą samą patelnię i prażymy z obu stron, aż lekko się przypalą.
3.PRZYGOTOWUJEMY SZALOTKĘ:
Szalotkę kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię i prażymy, aż miejscami pojawią się na niej czarne plamy. Odstawiamy na bok.
4.MIELIMY PRZYPRAWY:
Do młynka wrzucamy uprażoną kolendrę i sól. Mielimy na proszek.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI W MOŹDZIERZU:
W małym pojemniku blendera miksujemy imbir, kurkumę i szalotkę na gładką pastę. Dodajemy zmielone przyprawy i znów miksujemy. Na końcu dodajemy czerwoną pastę curry i ucieramy, aby wszystko się ze sobą połączyło. Można też posiekać wszystkie składniki drobniej i utrzeć w moździerzu, zamiast miksować je blenderem.
6.GOTUJEMY MLEKO KOKOSOWE:
W średnim garnku podgrzewamy ½ szklanki mleka kokosowego na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Dodajemy przygotowaną właśnie pastę curry i mieszamy, aż się rozpuści.
7.DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI BULIONU:
Dodajemy pozostałe mleko kokosowe, wodę, sos sojowy i rybny, cukier trzcinowy i udka kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut, aż kurczak będzie miękki.
8.PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONY MAKARON:
: Odważamy 85 g makaronu i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż stanie się złocisty i chrupiący. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
9.GOTUJEMY POZOSTAŁY MAKARON:
W dużym garnku gotujemy wodę, a następnie dodajemy makaron i gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku.
10.SERWUJEMY ZUPĘ:
Rozdzielamy makaron do misek, układamy udka kurczaka i polewamy gorącym bulionem curry. Na koniec dekorujemy chrupiącym makaronem, posiekaną kolendrą, ćwiartkami limonki i pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulą.
Khao soi - tajska zupa curry

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY KOLENDRĘ

Rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy nasiona kolendry. Prażymy, aż kolendra lekko ściemnieje i zacznie pachnieć. Przerzucamy do miseczki.

2

PRAŻYMY IMBIR I KURKUMĘ

Imbir i kurkumę obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na tą samą patelnię i prażymy z obu stron, aż lekko się przypalą.

3

PRZYGOTOWUJEMY SZALOTKĘ

Szalotkę kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię i prażymy, aż miejscami pojawią się na niej czarne plamy. Odstawiamy na bok.

4

MIELIMY PRZYPRAWY

Do młynka wrzucamy uprażoną kolendrę i sól. Mielimy na proszek.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI W MOŹDZIERZU

W małym pojemniku blendera miksujemy imbir, kurkumę i szalotkę na gładką pastę. Dodajemy zmielone przyprawy i znów miksujemy. Na końcu dodajemy czerwoną pastę curry i ucieramy, aby wszystko się ze sobą połączyło. Można też posiekać wszystkie składniki drobniej i utrzeć w moździerzu, zamiast miksować je blenderem.

6

GOTUJEMY MLEKO KOKOSOWE

W średnim garnku podgrzewamy ½ szklanki mleka kokosowego na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Dodajemy przygotowaną właśnie pastę curry i mieszamy, aż się rozpuści.

7

DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI BULIONU

Dodajemy pozostałe mleko kokosowe, wodę, sos sojowy i rybny, cukier trzcinowy i udka kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut, aż kurczak będzie miękki.

8

PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONY MAKARON

: Odważamy 85 g makaronu i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż stanie się złocisty i chrupiący. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

9

GOTUJEMY POZOSTAŁY MAKARON

W dużym garnku gotujemy wodę, a następnie dodajemy makaron i gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku.

10

SERWUJEMY ZUPĘ

Rozdzielamy makaron do misek, układamy udka kurczaka i polewamy gorącym bulionem curry. Na koniec dekorujemy chrupiącym makaronem, posiekaną kolendrą, ćwiartkami limonki i pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5232,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1308,1 kcal

🥑

Tłuszcz

110,4 g

🌾

Węglowodany

16,1 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

37,3 g

Podobne przepisy

Khao soi - tajska zupa curry - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl