zywieniesportowcow.pl

Barszcz • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Barszcz

Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek w plastrach - 100 g
burak - 600 g
cebula - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 4 szt.
ocet - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
por - 2 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g
śmietana 18% - 100 g
włoszczyzna - 400 g
mięso wołowe - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WYWAR Z WARZYW I MIĘSA:
Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
2.ŚCIERAMY WARZYWA:
W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.
3.GOTUJEMY BARSZCZ:
Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Barszcz

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WYWAR Z WARZYW I MIĘSA

Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.

2

ŚCIERAMY WARZYWA

W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.

3

GOTUJEMY BARSZCZ

Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1972,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

219,2 kcal

🥑

Tłuszcz

8,8 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Barszcz - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl