zywieniesportowcow.pl

Arepas z pastą z kurczaka i awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.

Arepas z pastą z kurczaka i awokado

Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka kukurydziana - 500 g
woda - 250 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kurczak wędzona pierś - 100 g
cebula czerwona - 1 szt.
awokado - 2 szt.
majonez - 2 łyżki
sos piri-piri - 1 łyżka
kolendra świeża - 2 łyżki
limonka - 1 szt.
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY AREPAS:
Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.
2.PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA:
Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
3.SKŁADAMY AREPAS:
Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.
Arepas z pastą z kurczaka i awokado

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY AREPAS

Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.

2

PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA

Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

3

SKŁADAMY AREPAS

Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2984,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

746,1 kcal

🥑

Tłuszcz

28 g

🌾

Węglowodany

109,6 g

🥬

Błonnik

15,8 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy

Arepas z pastą z kurczaka i awokado - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl