Bowl z wołowiną w stylu japońskim • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kapustę pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru, studzimy i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem.
SMAŻYMY WOŁOWINĘ
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim mięso z cebulą przez ok. 3 minuty, dość energicznie mieszając. W tym czasie w misce mieszamy cukier, papryczkę chili, sos sojowy, imbir i czosnek. Mięso zalewamy ok. 2-3 łyżkami przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
SMAŻYMY KAPUSTĘ PAK CHOI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy pak choi.
PODAJEMY BOWL
Jajka smażymy na 1 łyżce oleju tak, aby białko było dość dobrze przysmażone, ale żółtko nadal płynne po rozcięciu. Do misek przekładamy ryż wymieszany z sezamem, mięso, kapustę pak choi i jajka. Danie podajemy z pozostałym sosem sojowym z dodatkami i oprószone sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2028,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1014,4 kcal
Tłuszcz
45 g
Węglowodany
92,7 g
Błonnik
5,9 g
Białko
59,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bento - przepis na japońskie śniadanie
Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!

Kurczak hoisin z makaronem udon
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warstwowa sałatka śledziowa
Poznajcie przepis na wspaniałą sałatkę śledziową. Zróbcie własny majonez i dodajcie go do wypełnionej warstwami przenikających się smaków sałatki. W przygotowaniu tego przepisu pomoże Wam termorobot kuchenny MC Smart. Na święta jak znalazł!

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajskie curry z krewetkami
Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!

Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.