Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw • przepis • składniki • przygotowanie
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW
Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.
PIECZEMY FRYTKI
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PANIERUJEMY DORSZA
Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.
PIECZEMY DORSZA
Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.
PODAJEMY DANIE
Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2096,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
524,1 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
51,9 g
Błonnik
38,1 g
Białko
38,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ceviche z tuńczyka w puszce
Szybki pomysł na orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wystarczą tuńczyk w puszce, kilka innych składników i gotowe!

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Ciabatta z wegańskimi klopsikami
Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!

Donburi z krewetkami
Chrupiące, złociste krewetki w panko na aromatycznym ryżu do sushi z dodatkami to szybka i efektowna miska w azjatyckim stylu, idealna na lekki obiad lub kolację z orientalnym twistem.

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!