zywieniesportowcow.pl

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki

Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bób - 500 g
cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
estragon świeży - 1 łyżka
olej - 80 ml
orzech laskowy - 4 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 80 g
ząbek czosnku - 1 szt.
ser bursztyn - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.SUSZYMY CEBULĘ:
Pokrojone w piórka dymki przesmażamy na patelni z olejem na ciemnobrązowy kolor – nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Pokrojony drobno boczek wysmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg), prażymy orzechy przez 10-15 minut.  Studzimy je i kruszymy.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Ostudzone wiórki cebulowe drobno siekamy. Dodajemy boczek, posiekany świeży estragon i natkę pietruszki, pokruszone orzechy laskowe, posiekany ząbek czosnku, starty ser. Wszystko polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Młody bób jemy razem z łupinkami.
Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SUSZYMY CEBULĘ

Pokrojone w piórka dymki przesmażamy na patelni z olejem na ciemnobrązowy kolor – nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Pokrojony drobno boczek wysmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg), prażymy orzechy przez 10-15 minut.  Studzimy je i kruszymy.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Ostudzone wiórki cebulowe drobno siekamy. Dodajemy boczek, posiekany świeży estragon i natkę pietruszki, pokruszone orzechy laskowe, posiekany ząbek czosnku, starty ser. Wszystko polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Młody bób jemy razem z łupinkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3072 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

768 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

77,5 g

🥬

Błonnik

45,6 g

💪

Białko

45,6 g

Podobne przepisy

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl