zywieniesportowcow.pl

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami

Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
łosoś filet, bez skóry - 250 g
świeży koperek - 6 g
krewetki - 125 g
masło - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 12% - 100 g
śmietana 30% - 100 g
włoszczyzna - 200 g
ziemniak - 750 g

Instrukcje przygotowania

1.WARZYWA KROIMY W KOSTKĘ:
Włoszczyznę, ziemniaki i cebulę myjemy i obieramy. Wszystko kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Rozcieńczamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.
2.KROIMY ŁOSOSIA:
W międzyczasie łososia i krewetki myjemy i osuszamy. Łososia kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
3.ZUPĘ POSYPUJEMY KOPERKIEM:
Trochę warzyw i ziemniaków wyjmujemy z zupy i odkładamy, resztę miksujemy w zupie, doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Łososia pokrojonego w kostkę, krewetki i odłożone warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.
Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WARZYWA KROIMY W KOSTKĘ

Włoszczyznę, ziemniaki i cebulę myjemy i obieramy. Wszystko kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Rozcieńczamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.

2

KROIMY ŁOSOSIA

W międzyczasie łososia i krewetki myjemy i osuszamy. Łososia kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

3

ZUPĘ POSYPUJEMY KOPERKIEM

Trochę warzyw i ziemniaków wyjmujemy z zupy i odkładamy, resztę miksujemy w zupie, doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Łososia pokrojonego w kostkę, krewetki i odłożone warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2069,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

517,4 kcal

🥑

Tłuszcz

25,2 g

🌾

Węglowodany

46,3 g

🥬

Błonnik

25,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy