Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NACINAMY BAKŁAŻANA
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół, a miąższ nacinamy w kratkę. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa polewamy oliwą i solimy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
DODAJEMY WARZYWA NA PATELNIĘ
Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, blanszujemy czosnek. Dodajemy paprykę, bakłażan, chili. Całość chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę siekamy. Makaron dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy. Dodajemy rukolę i starty ser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1674,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
558,2 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
69,5 g
Błonnik
20 g
Białko
20 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Pizza z czekoladą
Czekolada na okrągło, czyli pizza na słodko! Przygotuj proste ciasto według przepisu Pawła i spełnij dziecięce marzenia o idealnym deserze!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Sałatka z młodych warzyw
Szybka i prosta sałatka z młodych warzyw, to świetny pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w warzywach!

Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.