zywieniesportowcow.pl

Słodki dżem z pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Słodki dżem z pomidorów

Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
pomidor czerwony - 4 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W DUŻYM:
garnku gotujemy wodę.
2.POMIDORY MYJEMY I:
nacinamy skórkę na krzyż.
3.WKŁADAMY JE DO:
wrzącej wody na minutę.
4.WYJMUJEMY, ODSĄCZAMY I:
odstawiamy do ostygnięcia.
5.USUWAMY Z POMIDORÓW:
skórkę.
6.ŚCISKAMY POMIDORY, POZBAWIAJĄC:
je części pestek i soku.
7.RESZTĘ DROBNO:
siekamy.
8.POMIDORY PRZEKŁADAMY DO:
garnka.
9.GOTUJEMY 15 MINUT,:
mieszając od czasu do czasu, aż rozpadną się i część płynu odparuje.
10.DODAJEMY CUKIER,:
mieszamy.
11.ROZGOTOWANE POMIDORY ROZCIERAMY:
za pomocą blendera, a następnie gotujemy na małym ogniu przez kolejnych 30 minut, sporadycznie mieszając.
12.POD KONIEC GOTOWANIA:
dodajemy sok z cytryny.
13.DŻEM PRZEKŁADAMY DO:
wyparzonych słoiczków.
Słodki dżem z pomidorów

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W DUŻYM

garnku gotujemy wodę.

2

POMIDORY MYJEMY I

nacinamy skórkę na krzyż.

3

WKŁADAMY JE DO

wrzącej wody na minutę.

4

WYJMUJEMY, ODSĄCZAMY I

odstawiamy do ostygnięcia.

5

USUWAMY Z POMIDORÓW

skórkę.

6

ŚCISKAMY POMIDORY, POZBAWIAJĄC

je części pestek i soku.

7

RESZTĘ DROBNO

siekamy.

8

POMIDORY PRZEKŁADAMY DO

garnka.

9

GOTUJEMY 15 MINUT,

mieszając od czasu do czasu, aż rozpadną się i część płynu odparuje.

10

DODAJEMY CUKIER,

mieszamy.

11

ROZGOTOWANE POMIDORY ROZCIERAMY

za pomocą blendera, a następnie gotujemy na małym ogniu przez kolejnych 30 minut, sporadycznie mieszając.

12

POD KONIEC GOTOWANIA

dodajemy sok z cytryny.

13

DŻEM PRZEKŁADAMY DO

wyparzonych słoiczków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

940,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

62,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

15,9 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy

Słodki dżem z pomidorów - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl