zywieniesportowcow.pl

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym

Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

miód - 5 łyżek
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
Ajwar - 100 g
czosnek główka - 2 szt.
śmietana 18% - 100 ml
kapusta kiszona - 500 g
masło - 30 g
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 100 ml
limonka - 2 szt.
sok z limonki - 40 ml
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 3 łyżki
szczypior cebuli - 24 g
ząbek czosnku - 1 szt.
kolendra świeża - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ:
namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków papier pergaminowy Czosnek pieczony na grillu 2 główki czosnku w łupinie zawijamy (każdy w osobny kawałek folii aluminiowej) i grillujemy przez 15 minut bezpośrednio na węglach drzewnych, często obracając.
2.GRILLOWANA KAPUSTA KAPUSTĘ:
pokrojoną w dużą kostkę (2 x 2 cm) wrzucamy do miski.
3.KAPUSTĘ OBTACZAMY W:
oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry.
4.DO KAPUSTY WRZUCAMY:
kilka gałązek kolendry w całości, 1 łyżkę miodu oraz startą skórkę z 1 limonki.
5.SKŁADNIKI POSYPUJEMY ODROBINĄ:
soli, odrobiną mielonego białego pieprzu, dodajemy kawałki pokrojonego masła. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
6.KAPUSTĘ Z DODATKAMI:
wrzucamy do kieszonki z folii aluminiowej, szczelnie zamykamy krawędzie kieszonki z każdej strony, kładziemy ją na rozpalony grill.
7.KAPUSTĘ Z ZIOŁAMI:
grillujemy przez 15 minut, najlepiej na przykrytym grillu.
8.MARYNATA AJWAR PRZEKŁADAMY:
do naczynia, dodajemy oliwę, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki miodu, sok z 2 limonek i startą skórkę z 1 limonki.
9.CAŁOŚĆ MIESZAMY. MARYNATĘ ODSTAWIAMY NA:
bok.
10.ŁOSOŚ 2 FILETY:
z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż na 3-4 części (paski), o szerokości ok.
11.2 CM:
każdy.
12.POKROJONE KAWAŁKI RYBY:
marynujemy z każdej strony.
13.ŁOSOSIA POZOSTAWIAMY W:
marynacie minimum 10 minut (najlepiej na 20-30 minut).
14.POD KONIEC MARYNOWANIA:
do marynaty z łososiem dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.
15.KAWAŁKI ZAMARYNOWANEJ RYBY:
nadziewamy wzdłuż na 2 cienkie patyczki (patyczki można wcześniej namoczyć ok. 20 MINUT W: wodzie).
16.KAŻDY KAWAŁEK JESZCZE:
raz polewamy marynatą.
17.NA GRILL KŁADZIEMY:
kawałek pergaminu, skrapiamy go odrobiną oliwy i kładziemy na niego kawałki łososia.
18.RYBĘ GRILLUJEMY METODĄ:
bezpośrednią, intensywnie, nad żarem, pod przykryciem, maks. 10 MINUT Z: obu stron.
19.UWAGA:
RUSZT POWINIEN: być ustawiony wyżej nad żarem, aby zapobiec spaleniu się papieru pergaminowego.
20.SZASZŁYKI MOŻNA GRILLOWAĆ:
bezpośrednio na ruszcie, uprzednio posmarowanym niewielką ilością oliwy z oliwek.
21.SOS CZOSNKOWY 2:
grillowane czosnki w łupinie kroimy na pół i wyciskamy z nich miąższ na deskę.
22.CZOSNEK POSYPUJEMY ODROBINĄ:
soli i pieprzem.
23.CAŁOŚĆ SIEKAMY, WRZUCAMY:
do miseczki.
24.DO CZOSNKU DODAJEMY:
kwaśną śmietanę, niewielką ilość miodu i odrobinę soku z limonki.
25.CAŁOŚĆ MIESZAMY. SOS ODSTAWIAMY NA:
10 minut.
26.DOPRAWIAMY KILKOMA KROPLAMI:
oliwy z oliwek.
27.DO GRILLOWANEJ KAPUSTY:
dodajemy pokrojony w małe kawałki szczypiorek, pieprz i sól. MIESZAMY.
28.KAPUSTĘ Z DODATKAMI:
wykładamy na talerz, na kapustę nakładamy szaszłyki.
29.SZASZŁYKI POLEWAMY SOSEM:
czosnkowym.
30.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ

namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków papier pergaminowy Czosnek pieczony na grillu 2 główki czosnku w łupinie zawijamy (każdy w osobny kawałek folii aluminiowej) i grillujemy przez 15 minut bezpośrednio na węglach drzewnych, często obracając.

2

GRILLOWANA KAPUSTA KAPUSTĘ

pokrojoną w dużą kostkę (2 x 2 cm) wrzucamy do miski.

3

KAPUSTĘ OBTACZAMY W

oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry.

4

DO KAPUSTY WRZUCAMY

kilka gałązek kolendry w całości, 1 łyżkę miodu oraz startą skórkę z 1 limonki.

5

SKŁADNIKI POSYPUJEMY ODROBINĄ

soli, odrobiną mielonego białego pieprzu, dodajemy kawałki pokrojonego masła. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.

6

KAPUSTĘ Z DODATKAMI

wrzucamy do kieszonki z folii aluminiowej, szczelnie zamykamy krawędzie kieszonki z każdej strony, kładziemy ją na rozpalony grill.

7

KAPUSTĘ Z ZIOŁAMI

grillujemy przez 15 minut, najlepiej na przykrytym grillu.

8

MARYNATA AJWAR PRZEKŁADAMY

do naczynia, dodajemy oliwę, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki miodu, sok z 2 limonek i startą skórkę z 1 limonki.

9

CAŁOŚĆ MIESZAMY. MARYNATĘ ODSTAWIAMY NA

bok.

10

ŁOSOŚ 2 FILETY

z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż na 3-4 części (paski), o szerokości ok.

11

2 CM

każdy.

12

POKROJONE KAWAŁKI RYBY

marynujemy z każdej strony.

13

ŁOSOSIA POZOSTAWIAMY W

marynacie minimum 10 minut (najlepiej na 20-30 minut).

14

POD KONIEC MARYNOWANIA

do marynaty z łososiem dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.

15

KAWAŁKI ZAMARYNOWANEJ RYBY

nadziewamy wzdłuż na 2 cienkie patyczki (patyczki można wcześniej namoczyć ok. 20 MINUT W: wodzie).

16

KAŻDY KAWAŁEK JESZCZE

raz polewamy marynatą.

17

NA GRILL KŁADZIEMY

kawałek pergaminu, skrapiamy go odrobiną oliwy i kładziemy na niego kawałki łososia.

18

RYBĘ GRILLUJEMY METODĄ

bezpośrednią, intensywnie, nad żarem, pod przykryciem, maks. 10 MINUT Z: obu stron.

19

UWAGA

RUSZT POWINIEN: być ustawiony wyżej nad żarem, aby zapobiec spaleniu się papieru pergaminowego.

20

SZASZŁYKI MOŻNA GRILLOWAĆ

bezpośrednio na ruszcie, uprzednio posmarowanym niewielką ilością oliwy z oliwek.

21

SOS CZOSNKOWY 2

grillowane czosnki w łupinie kroimy na pół i wyciskamy z nich miąższ na deskę.

22

CZOSNEK POSYPUJEMY ODROBINĄ

soli i pieprzem.

23

CAŁOŚĆ SIEKAMY, WRZUCAMY

do miseczki.

24

DO CZOSNKU DODAJEMY

kwaśną śmietanę, niewielką ilość miodu i odrobinę soku z limonki.

25

CAŁOŚĆ MIESZAMY. SOS ODSTAWIAMY NA

10 minut.

26

DOPRAWIAMY KILKOMA KROPLAMI

oliwy z oliwek.

27

DO GRILLOWANEJ KAPUSTY

dodajemy pokrojony w małe kawałki szczypiorek, pieprz i sól. MIESZAMY.

28

KAPUSTĘ Z DODATKAMI

wykładamy na talerz, na kapustę nakładamy szaszłyki.

29

SZASZŁYKI POLEWAMY SOSEM

czosnkowym.

30

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2324,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

581,2 kcal

🥑

Tłuszcz

39,5 g

🌾

Węglowodany

34,9 g

🥬

Błonnik

24,9 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl